Goedkope wijn: doen of laten?

Eigenlijk wilde ik de column aanheffen met de term “supermarktwijn”, maar besef dat er ook in bepaalde slijterijketens, die niets met een supermarkt van doen hebben, hele betaalbare wijnen liggen. Ik heb het over wijnen in het prijssegment tot 7 euro maximaal.Het merendeel daarvan zal inderdaad in de schappen van de supermarkt liggen, of liever, staan. Ik wil voor dit segment graag een lans breken. Door wijnkenners of doorgewinterde wijnliefhebbers worden deze wijnen vaak afgedaan als instapwijnen, of erger, inferieure wijnen. Nee, als er geen Grand Cru of Premier Cru op het etiket staat, tel je in wijnland niet mee.

Terwijl Nota Bene 95 procent van alle wereldwijd geproduceerde wijnen in de supermarkt terecht komt. Laat die overige 5 procent dan alsjeblieft in de handen komen van de elite die er ten eerste het geld voor heeft, en ten tweede meent dat ze het prijsverschil kan terugproeven. Komt daar ook nog eens bij dat er lieden zijn die wijn kopen als investering, met het doel om de flessen later, met veel winst door te verkopen. Of die flessen ooit geopend zullen worden is de vraag. Of en wanneer dat moment ooit zal aanbreken, zijn ze in mijn ogen allang over de top of ondrinkbaar.

Hoe spannend en avontuurlijk is het niet om juist al die betaalbare wijnen, en dat zijn er heel veel, stuk voor stuk uit te proberen, om vervolgens te kunnen concluderen, dat er veel van hetzelfde tussen zit, veel slechte wijnen, veel zielloze wijnen, maar af en toe dat ene juweeltje dat je doet verrukken van genot. Ik ga ze niet voor je opnoemen, probeer ze zelf maar. Ik ben me sinds 2008 steeds meer gaan verdiepen in wijn en maak er een sport van om zoveel mogelijk verschillende wijnen te proeven, binnen de beperkingen van mijn budget. Ik wil niets liever dan dat de wijnconsumptie binnen Nederland nog meer stijgt, ondanks dat ik daar geen commercieel belang bij heb.

Sinds 2010 ben ik een wijn-blog gestart, waar ik de wijnen die ik proef, beschrijf. Het merendeel daarvan, ik schat 99 procent, komt uit de supermarkt en zit qua prijs onder die 7 euro. Meer hoeft het in mijn ogen ook niet te kosten. Als je er eentje hebt gevonden die je lekker vindt; koop deze vaker, deel deze met vrienden, maar blijf zoeken en experimenteren. En doe eens gek. Ga naar een wijnspeciaalzaak, hooguit één keer per maand, en koop eens een duurdere wijn. Niet alleen voor die wijnboeren die zo hun best doen, maar ook voor de lokale middenstand. Kijk of je het verschil kunt proeven tussen deze wijnen en die in het goedkopere prijssegment. Zet je zintuigen op scherp, proef zoveel mogelijk wijnen en zorg dat iedereen in deze prachtige branche zijn welverdiende boterham kan verdienen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden