Golfwijn

Voor Zuid Afrikaans top golfer Ernie Els, bijgenaamd Big Easy, vanwege zijn lange en relatief grote postuur voor een golfer (zou het door de wijntjes komen…?) is dit droomscenario werkelijkheid geworden. Waar de meeste wijnboeren in hun spaarzame vrije tijd hobby’s als golf beoefenen, bewandelt Els het omgekeerde pad en beoefent in zijn spaarzame vrije tijd als topsporter het beroep (of lees: hobby) van wijnproducent.

 

Estate of mind
Zo beschrijft Jean Engelbrecht, goede vriende en inspirator voor Els’ winery, zijn winery Rust en Vrede. Het idyllische Kaap-Hollandse wijnhuis is gesitueerd aan de voet van de Helderberg, net buiten Stellenbosch. Coenie Snyman neemt het wijnmaken voor zijn rekening met voornamelijk rode wijnen van syrah, cabernet sauvignon en merlot. De krachtige en dieprode wijnen worden samen met de wijnen van Els geschonken in het gelijknamige restaurant op het estate, dat onlangs op Château Giscours in Bordeaux de prijs voor ’s werelds beste wijntoerisme restaurant in ontvangst mocht nemen.

 

Big Easy
Als een van je beste vrienden gepassioneerd is voor wijn, dan is het haast ondenkbaar om daar niet in meegesleurd te worden. Zo ook bij Ernie Els. In 1999 richtte hij samen met Engelbrecht het estate Engelbrecht Els Vineyards op. Waar Engelbrecht voornamelijk geïnspireerd was door de syrah-druif, is Els vooral gek op bordeaux-druiven. De wijn met het Label Big Easy, is het instapmodel van ongeveer € 13,- met een drietal druivenrassen, waarbij de syrah (48 procent) gecombineerd wordt met cabernet (49 procent) en een snufje petit verdot (3 procent). De wijn krijgt 15 maanden opvoeding op Franse eikenhouten vaten van 300 liter om vervolgens nog eens 18 maanden op fles te rijpen. De wijn is zeer robuust van structuur, donker van kleur en heeft tonen van chocolade, zwarte bes, volle rijpe tannines en absoluut rijpingspotentieel.

 

Ernie Els
Wie het breed heeft, laat het breed hangen zal Els gedacht hebben toen zijn wine estate uit de grond werd gestampt. Het mocht aan niks ontbreken en de wijnkelders werden voorzien van de meest moderne snufjes, technieken en materialen om topwijn te produceren. Dit resulteerde uiteindelijk in zijn bordeaux-blend vernoemd naar zichzelf, met als druiven cabernet sauvignon, merlot, petit verdot, malbec en cabernet franc, in een blend die ieder jaar in verhouding verschilt, afhankelijk van de kwaliteit van de druiven. De druiven worden 20 maanden apart van elkaar opgevoed op dezelfde eikenhouten vaten als de Big Easy en vervolgens geblend tot een intens complexe wijn met explosies van zwart en rood fruit in combinatie met de geur en smaak van geïntegreerd hout, kruidigheid en wat aardse ondertonen en meer dan 15 procent alcohol. De wijn moet ongeveer € 50,- kosten en is te verkrijgen via de website www.ernieelswines.com.

 

29 maart 2010 - Ernie Els is winnaar geworden van de Arnold Palmer Invitational in Orlando. De Zuid-Afrikaan, die twee weken geleden ook al het WGC Championship won, bleef met een totaal van 277 (-11) Edoardo Molinari en Kevin Na één slag voor. (Bron: Nos)
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden