Golvend gebouw van Ysios

De oer-Spaanse Bodegas Domecq hoort bij de groep Pernod Ricard; een multinational met een stevige financiële basis. Het bedrijf begon net na de millenniumwisseling vlijtig te boetseren aan de toekomst van La Rioja als wijntoeristisch gebied.

In 2003 liet Domecq door de Spaanse sterarchitect Santiago Calatrava een icoonwinery bouwen: Ysios. Architectuur Calatrava liet zich inspireren door de omgeving: het met wijngaarden bedekte hoogland met als achterdoek de Cantabrische bergen, zonder daarbij uiteraard zijn karakteristieke signatuur te verloochenen.

Houten vaten
De interpretatie hiervan voor Ysios werd een langgerekte, aaneengesloten reeks van gracieus golvende gebouwen, 196 meter lang. Ze zijn opgebouwd uit gestapelde betonelementen en bekroond door een aluminium dak. Het ritme van deze vloeiende lijnen verwijst naar de duigen van de houten vaten waarin de wijn langzaam tot rijping komt, net als de bekleding van horizontale cederhouten elementen aan de buitenmuur, spiegelend in het omringende water.

Wijnkathedraal
De fraaie wijnkathedraal ligt bijna volledig bovengronds. Daarom moet in de barrique-ruimte water worden verneveld om de luchtvochtigheid op peil te houden. Het eindresultaat mag er zijn. Ysios is niet alleen qua uiterlijk een voorbeeldige winery, maar produceert ook dito wijnen die hun weg vinden naar de meest exclusieve restaurants.

Tegenpool Juan Alcorta
Zusterbedrijf Juan Alcorta, op steenworp afstand daarvandaan, is een regelrechte tegenpool. Het bedrijf maakt ook deel uit van het Domecq-concern en het is ook onder architectuur aangelegd - ditmaal door bouwheer Ignacio Quémada in het jaar 2000. Maar deze bodega is bedoeld voor de massa. Een volume van 30 miljoen flessen per jaar en bijbehorende opslagkelders (naar verluidt de grootste van heel Spanje) liegen daar niet om. Ze garanderen de wereldwijde naamsbekendheid van hun Campo Viejo wijnen.

Camino de la Hoya
Laguardia, Spanje. 
34 (0)945 600 640
www.bodegasysios.com

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden