Good, better, blends

Vondeling Babiana 2006
Paarl/Zuid-Afrika

 

Ruit:
Aan het imago van Zuid-Afrika wordt hard gewerkt. Ze willen niet langer het land zijn van cheape wijntjes van 2-3 euro. Een goede zaak! Daarmee onderscheid je je nul van andere wijnlanden en dus word je heel inwisselbaar en dus heel, heel, heel kwetsbaar. En dat is voor niemand leuk.
In Londen proefde ik mee met een proeverij van Zuid-Afrikaanse wijnen met de naam 'Good, better, blends'. Aandacht dus voor kwaliteit en daarom (?) ook voor blends. Mijn onbetwiste winnaar was The Chocolate Block 2008 van Boekenhoutskloof van 69 procent shiraz en verder grenache, cabernet sauvignon, cinsault en ... viognier. Wauw, wauw, wauw. Wat een lengte en spanning. Wel 25 euro.

 

Rijst:
Lekkere naam ook, The Chocolate Block. Aandacht voor de blend is in wezen back to basic. In klassieke gebieden doen ze niet anders, daar blenden ze al eeuwen. Neem 'een' bordeaux met cabernet sauvignon voor het fruit, de kracht en de lengte en merlot voor de vulling in het midden en de souplesse. Intrigerende bezigheid, dat blenden, want 2 of 3 procent petit verdot erbij, kan een enorm verschil maken. Goede wijnmakers zijn meesters in het mengen.

 

Ruit:
Ik vind al die aandacht voor blends veelbelovend. In een warm klimaat ontwikkelen druiven lang niet altijd al hun nuances. Door druiven te mengen, krijg je meer spanning in een wijn. Het zoeken is nu naar blends met een krachtige, aantrekkelijke eigenheid. Hamilton Russell stond ook op tafel met zijn Ashbourne Sandstone 2006. Een indrukwekkend lekkere wijn van sauvignon blanc, chardonnay en sémillon. Nog niet te koop in Nederland, dus dat schiet niet op. Wat wel op schiet: de Babiana 2006 van Vondeling!

 

Rijst:
Over een BLEND gesproken. Die Babiana - waarom heet hij eigenlijk zo - bestaat uit chenin blanc, chardonnay en viognier. Dit is exotisch! Jasmijn, sinaasappelbloesem en gember in de geur. Dan een mondvol sappige peer en perzik met het pittige van mandarijn en minerale accenten. Super smeuïg en toch ook strak. Je ruikt, proeft en voelt dat de wijn houtrijping heeft gehad en o, wat spelen de toasty tonen, vanille en kokos van het hout een spannend spel met al dat fruit. Zacht met kracht. Bij geroosterde zwaardvis met een groentecurry, bij oosterse linzen, kruidige falafel... Inspiratie-wijn voor culi's!
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden