Gordon's Winebar in Londen

Je zou hem zo voorbijlopen, de onopvallende wijnbar Gordon’s op nummer 47 van de Villiers Street in Londen. En dat terwijl het waarschijnlijk de oudste wijnbar van de stad is: al in 1890 werd op deze plek wijn verkocht.

 

Beroemd verleden
Het gebouw waarin Gordon’s Wine Bar huist, heeft een verleden vol beroemde namen. In de jaren 1680 woonde hier de bekende Britse ambtenaar Samuel Pepys. Aan het begin van de 19de eeuw fungeerde het als opslagplaats voor zaadhandelaar Minier & Fair. Daaraan kwam echter in 1864 een abrupt einde toen de rivier naast het gebouw werd ingedijkt en het pakhuis plots door land werd omsloten. Het pand draagt ook een andere naam: Kipling House. Ook dit is te danken aan een beroemdheid: de Engelse schrijver Rudyard Kipling was hier namelijk in de jaren '90 van de 19de eeuw huurder. De huidige naam van de wijnbar komt van wijnverkoper Arthur Gordon. Hij verkocht het gebouw in 1974 aan Luis Gordon, die toevallig dezelfde achternaam had. Zijn weduwe en oudste zoon Simon zwaaien er nu de scepter.

 

De wijnkelder, die zich in een soort tunnel bevindt en waarschijnlijk dateert van 1792, is te bereiken via twee gewelfde doorgangen. Alleen in het midden van de kelder is voldoende ruimte om rechtop te staan. In de lagere gedeelten staan tafels waaraan klanten kunnen plaatsnemen. De beloning: een gevarieerde, interessante en bekroonde wijnlijst om uit te kiezen. De circa tweeduizend flessen wijn liggen veilig weggeborgen. Achter een klein hek ligt een fles van meer dan driehonderd jaar oud. En dat is nog niet eens de oudste: die staat achter de bar en dateert van 1630!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden