Griekse wijn met ons EU-geld

We hadden zulke goede associaties met die Grieken: Griekse salade, vakantieparadijzen als Kreta en natuurlijk de mooie witten beelden en tempels uit de oudheid (die vroeger trouwens helemaal niet wit waren maar heel bont beschilderd).

 

En nu hebben ze zo gigantisch op de pof geleefd, dat ze heel Europa aan het wankelen brachten. We moesten allemaal onze portemonnee trekken om ze binnenboord te houden.

 

Het wrange daarvan is dat ze juist door toetreden tot de EU de kans hadden om hun wijnindustrie te moderniseren. Er werden veel internationale druivenrassen geplant, maar ook van hun stokoude eigen variëteiten bleven ze wijn maken.  Het EU-geld schijnt de industrie een gigantische boost te hebben gegeven. En ik heb mezelf maar de eer toebedeeld om te controleren of ze ons belastinggeld goed besteed hebben.

 

Producent: Karanika
Cuvee: XM
Druif: xinomavro
Jaar: 2008
Kleur: rose
Prijs: € 7,99

 

Leuk aan Griekenland qua wijn is de grote variëteit aan druivenrassen. Zoals de xinomavro, waarbij ik meer de associatie heb van een of ander vrolijk muziekinstrument. In Griekenland is deze druif trouwens een grootheid.
Ik ben altijd verschrikkelijk huiverig voor rosé, want het is vaak flauw en wee-ig. Maar deze niet: pittig, bitter met rozenbottel, beetje aardbeien en rode bessen. Veel lekkerder dan menig rose. Dus: EU-geld goed besteed!

 

Producent: Argyros
Cuvee: Atlantis Santorini
Druif: assyrtiko, athiri, aidani
Jaar: 2008
Kleur: wit
Prijs: € 9,99

Ah, de assyrtiko, de athiri en de aidani! Dat kan niet anders dan een geweldige combinatie op leveren. Bij het uitspreken is mijn tong al gestruikeld en nu moet ik er ook nog mee proeven. Nog nooit van deze druiven gehoord.
Het is een optimistische fruitige lichte wijn, die op een zomerse dag in de buitenlucht prima te versmaden is. Met deze naar citrus en grapefruit smakende wijn kom je de crisis prima door. Al vind ik een tientje best veel. Maar toch, hij is lekker. Dus: EU-subsidie goed besteed!

 

Producent: Gerovassiliou
Cuvee: n.v.t.
Druif: malayousia en assyrtiko
Jaar: 2009
Kleur: wit
Prijs: € 13,50

 

Weer een druif waar ik nog nooit van gehoord heb: de malayousia. Waar deze moet zorgen voor een florale neus, moet de assyrtiko-druif me een knisperende geur geven. En daar kan ik me geloof ik wel in vinden. Iets voller dan de vorige met tropisch fruit, banaan, abrikoos en perzik. Ook citrus en sinaasappel waardoor die fris aan doet. Maar € 13,50 vind ik eigenlijk best wel veel. Daar hadden ze wat mij betreft wel wat meer EU-geld tegenaan mogen gooien om de prijs te drukken.

Producent: Karanika
Cuvee: Terra Levea
Druif: xinomavro cabernet
Jaar: 2008
Kleur: rood
Prijs: € 9,95

Wijnen zijn verkrijgbaar via www.grieksewijnen.com

 

Deze heeft wel echt iets aparts. Hij smaakt niet naar een wijn die ik ken en dat komt vooral door het 'pruimige'. Verder bramen, zwarte bessen en vlierbessen. Echt lekker voor een goede prijs. Deze zou ik opsturen naar de commissie die echt de EU-subsidies moet controleren.

 

Als ik me op deze vier wijnen baseer, is het EU-geld best goed besteed. Al merk je aan de prijskaartjes niet echt dat het om subsidiewijnen gaat, maar anders is die crisis ook nooit opgelost.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden