Grijnzende Zuid-Afrikaanse wijn

Ga er maar aan staan, als wijn: pittigheid, zoet, zuur, en een wagenlading specerijen. Als ik een elegante cabernet of merlot uit Frankrijk was zou ik bleek wegtrekken. Maar kijk, dan zijn er de Zuid-Afrikaanse wijnen. Die kennen zulke smaken. Die grijnzen slechts om zo’n sosatie.

 

Vlees aan een stokje
Gerechten als sosaties en bobotie zijn de kwintessens van Zuid-Afrika, omdat je er de invloeden van allerlei bewoners in terugvindt. Hier zijn het de specerijen van Zuidoost-Azië en de Britse voorliefde voor zoet en voor lamsvlees die hand in hand gaan. Het woord 'sosatie' moet terug te voeren zijn op saté, vlees aan een stokje, ons welbekend.

 

Wijnsuggesties
Twee wijnsuggesties hier. Allereerst de Frog Hill Pinotage 2007 van AH Wijndomein (€ 4,99), sappig en uiterst vol, om niet te zeggen dik en krachtig; precies wat nodig is.
Wie daar voorbij wil en zichzelf en de omstanders wil laten zien dat Zuid-Afrika echt grootse wijnen voortbrengt, kiest de Ridgeback Shiraz 2006 van Wine Matters (13,95). Die davert, die schalt, die ronkt van fruit, vanille en specerijen. Ga er maar even bij zitten. Hier spreekt Paarl tot u, het wijngebiedje achter Stellenbosch. En o ja, als u het echt Zuid-Afrikaans wilt maken: verdubbel dan de hoeveelheid sosaties. Die suunige 200 gram vlees per persoon is geen partij voor zo’n wijn…
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden