Groene vis bij groene wijn?

Beste Cuno,
 
Jij houdt van vis, toch? Heb ik goed nieuws. De VISwijzer is onlangs vernieuwd, en de lijst met groene (duurzaam gevangen of gekweekte) vis wordt steeds uitgebreider.
Zelf probeer ik toch wel een beetje rekening mee houden met die lijst. Maar ja, dan sta ik in zo’n viswinkel en  weet ik me opeens met geen mogelijkheid te herinneren of zeeduivel nou wel of niet kan (nee dus). En octopus (niet te vaak, en mits gevangen in een kleipot). En makreel (Yes! Makreel mag weer). Daarom heb ik nu een printje van die nieuwe VISwijzer in mijn portemonnee zitten. Moet je ook doen, hartstikke handig. Je kunt hem downloaden op www.goedevis.nl.
Afijn, vanavond maak ik schelvis. Heerlijk, delicaat wit (en groen!) visvlees in een stoere jus met een beetje knof, ansjovis en een gulle scheut Amontillado. Daar zouden we eigenlijk ook iets duurzaams bij moeten drinken. Wat jij?
 
Recept voor 2 personen:
2 stukken schelvisfilet
olijfolie
2 ansjovisfilets, fijngehakt
1 teentjes knoflook, fijngehakt
een scheut Amontillado sherry
40 – 50 g koude roomboter
 
Verwarm de oven voor op 160 graden. Bestrooi de vis rondom met zout en versgemalen peper. Kies een koeken- of braadpan waar de vis en verhit hierin een scheut olijfolie. Bak de visfilets snel om en om bruin en schuif de pan daarna in de oven. Hoe lang de vis precies nodig heeft ligt aan de dikte van de filet, maar het is een kwestie van minuten, niet van een kwartier. Liever net niet gaar en nog even terug, dan te gare, droge vis. Haal de filets uit de pan en dek ze af met aluminiumfolie. Zet de vispan op middelhoog vuur en fruit er de ansjovis en knoflook in tot de ansjovis als het ware gesmolten is. Blus af met een flinke scheut sherry en laat even bruisen. Snijd de boter in blokjes en voeg deze een voor een toe terwijl je roert met een houten lepel of garde. Als alle boter gesmolten, leg de vis nog 30 seconden in de saus. 
 

Janneke 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden