Hall Wines

California dreaming
Een van de heerlijkste (wijn)vakanties die je je kunt indenken is rondtoeren door de Californische Napa Valley, die zich uitstrekt ten noorden van San Francisco. Zij aan zij vind je daar de mooiste, meest bijzondere wijnbedrijven – dikwijls aangeleund door een gastvrij proeflokaal. Een lapje grond is daar een fortuin waard, zeker vergeleken met eind 19de eeuw, toen de eerste settelaars zich er aarzelend vestigden. Van oorsprong waren dit vaak emigrantenfamilies, waarvan sommige er nog steeds succesvol wijn maken, zoals Parducci of Seghesio. Bovendien breiden prestigieuze (Franse) wijnbedrijven hun areaal in Californië gestaag uit met meer stokken en nieuwe ‘state of the art’ wineries.

Exclusiviteit
Het huidige Hall Estate in St. Helena, was in feite een van de eerste wijngaarden die in 1859 in Napa Valley werden aangeplant en wel door de pionierende wijnboer Robert Bergfeld. De Texaanse zakenman Chris Hall en zijn vrouw Kathryn, opgegroeid in een wijnfamilie in Mendocino County, kochten dit wijnperceel in 2003 aan ter uitbreiding van hun enkele decennia tevoren aangeplante wijngoed. Ter nagedachtenis aan de legendarische Robert wordt hiervan nu hun vlaggenschipwijn gemaakt, de Bergfeld Cabernet Sauvignon (à US$100,- per fles!).
In totaal worden bij Hall zo’n veertien verschillende biologische rode en witte wijnen geproduceerd, uitsluitend van zogenoemde ‘Bordeaux variëteiten’, in dit geval Cabernet Sauvignon en Merlot als ook Sauvignon blanc. De winery in Sacrashe Vineyard, die in 2005 werd geopend, is bovendien speciaal gewijd aan druiven die uit ‘single vinyards’ zijn geselecteerd, gebotteld in een gelimiteerde oplage.

Vertraging
Na een korte onderbreking - Kathryn werkte tussen 1997 en 2001 als ambassadeur voor de Verenigde Staten in Oostenrijk – namen de Halls de wijndraad weer vrolijk op en gaven niemand minder dan Frank Gehry, dezelfde inderdaad die ook het Guggenheim in Bilbao en het wijnhotel voor Marques de Riscal ontwierp, om nu ook voor hen iets spectaculairs neer te zetten. Maar wie schetste hun verbazing, toen dit vanuit de omwonenden op heftige tegenstand stuitte. De mensen van St. Helena zagen zo’n ‘waanzinnig’ gebouw midden in hun dorp kennelijk helemaal niet zitten. Vandaar dat er sedert 2008 – behalve een strak uitgemonsterd bezoekerscentrum en met goud gecertificeerde LEED wijnmakerij (Leadership in Energy and Environmental Design) – nog weinig of niets van Gehry’s extraordinaire schetsen kon worden gerealiseerd.

Bijzondere smaak
Als bewijs van hun grote bewondering voor moderne kunst, hebben Craig en Kathryn intussen wel het terrein eromheen opgefleurd met behulp van enkele strategisch geplaatste, opvallend rode sculpturen. Om de buren geleidelijk een beetje te laten wennen aan hun bijzondere smaak misschien? Wie zal het zeggen. Zelf kijk ik in elk geval wél reikhalzend uit naar de dag, waarop eindelijk het golvende dak op Gehry’s schitterende ‘wijnfabriek’ zal gaan.

N.B. De wijnen van Hall zijn in Nederland helaas (nog) niet verkrijgbaar. Wie wellicht straks in Napa Valley rondtoert doet er dus goed aan ze ter plaatse te gaan proeven – hopelijk in de nieuwe Gehry winery!

401 St. Helena Hwy South/Route 29, St. Helena, California. T +1 (707) 967 2626; www.hallwines.com

Productie: www.vanderendt-lindsey.com; met dank aan het California Wine Institute Nederland.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden