Op de proeftafel!

  • Geplaatst op
  • Door C
  • Geplaatst in
  • 0

Bacchus virus

Geen wijnwinkel loop ik onachtzaam voorbij. Toch even een kijkje nemen in de goed gevulde schappen. Eenmaal binnen is de verleiding moeilijk te weerstaan. Inderdaad, wederom loop ik met een fles onder de arm naar buiten. De lokale middenstand spreekt me met mijn voornaam aan. Een teken aan de wand. Ook in de supermarkt loop ik, ongeacht mijn einddoel, standaard door het wit, rosé en rood gekleurde gangpad. Een tik die vermoedelijk de wijnfanaat in mij typeert. Herkenbaar? Dan luidt de diagnose dat ook jullie officieel besmet zijn met het Bacchus virus.

Pallets wijn in de achtertuin

Bij een bezoek aan de boekhandel vergaat het me al niet veel beter. Op zoek naar een lezenswaardig verjaardagscadeau, maar wederom gestrand bij het op vergist druivensap georiënteerde leesvoer. Mijn handen jeuken. Ik zink weg in gedachten en fantaseer over mijn eigen wijnkoopgids. Pallets met wijn in de achtertuin. Een keukentafel vol met flessen en glazen. En opeens ongekend veel vrienden. Ik keer weer terug in de realiteit en houd mezelf voor dat duizenden flessen wijn openen en inschenken vast gaat vervelen en bovendien nare polsblessures oplevert. Maar mocht er nog een uitgever op zoek zijn naar een schrijver? Ik houd me aanbevolen!

Droombaan

En opeens ontvang je een mail met een uitnodiging van By the Grape om lid te worden van het professionele proefpanel. Daar hoef ik niet lang over na te denken. Wijnen proeven, beoordelen, punten toekennen en bovenal de smaakbeleving onder woorden brengen. Spelen met de taal onder het genot van inspirerende wijnen. Een droombaan. Ik doe mee!

CaBIERnet Sauvignon

Het is inmiddels 12 februari. Niet zomaar een vrijdagochtend. De straatklinkers zijn nog een beetje plakkerig van het gemorste bier en in de pittoreske steegjes van de stad hangt nog een geur van feest. Het zijn de stille getuigen van carnaval. Na drie dagen vertier en goudgele drankjes met schuimkraag ben ik weer teruggekeerd in de beschaafde wereld. De wereld van wijn. Veertig dagen vasten sla ik over dit jaar. Vandaag staat de eerste sessie van het proefpanel op het programma. In Arnhem staan tien wijnen klaar om te proeven en te beoordelen. Van CaBIERnet Sauvignon en WeissBIERgunder naar Cabernet Sauvignon en Weissburgunder in minder dan een week tijd!

Met knikkende knieën

Het is alom bekend dat vrouwen betere proevers zijn dan mannen. Evolutionair dingetje naar het schijnt. En laat ik nu de enige man zijn in het driekoppige proefpanel. Met deze feitenkennis in het achterhoofd reis ik enigszins gespannen af naar Arnhem. En er is meer reden om zenuwachtig te zijn. Mijn collega's zijn op en top professionals. Jacqueline Sluijter is foodblogger en dag in dag uit bezig met proeven. Haar omschrijven als keukenprinses is een understatement. Liever omschrijf ik haar als de onbetwiste koningin van de keuken. Chantal Driesen is wijnkenner (WSET diploma cursist) en vanaf jonge leeftijd gepassioneerd van wijn en eten. Geen druif is haar onbekend en geen wijnstreek is haar vreemd. Alle zeilen bij om deze twee toppers bij te benen. Met knikkende knieën kom ik aan in Arnhem.

Gele rozijnen en een tikkie toast

Moed indrinken is op dit moment niet het allerbeste plan. Er zit maar één ding op. Verstand op nul en alle zintuigen op scherp. Vijf witte en vijf rode wijnen staan op het programma. Frisse wijnen, vette wijnen. Zwoele wijnen en echte krachtpatsers. Voor elk wat wils en allemaal meer dan de moeite waard. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Viré-Clessé “Terroir de Clessé” 2014 van Domaine des Gandines? Viré-Clessé, de relatief onbekende goudgele troef van de Bourgogne. Wees niet bang voor knallende Chabliscitroenen. De Viré-Clessé laat iets van mandarijn in mooie harmonie met perzik en ananas aan het glas ontsnappen. Na een paar seconden verschijnen ook de geuren van boter en gist als gevolg van de rijping op het vat ten tonele. Het frisse en rijpe fruit en de boter- en gistaroma’s vermengen zich tot de bijzondere en uiterst fijne geur van gele jumborozijnen. Ook in de smaak komen de gele rozijnen gemixt met een tikkie toast tevoorschijn. Een mooie eetwijn. Even wat zuurstof gunnen en de aroma’s stelen de show!

Bordeaux in topvorm

Eén van mijn andere favorieten op de proeftafel is de Bordeaux Supérieur 2013 van Château Peyrouley. De naam zegt het eigenlijk al. Bordeaux in topvorm. Een melange van kersen en pruimen klotst bij het walsen het glas uit. Het doet vermoeden dat 2013 een zonnig jaar was. De houtrijping zorgt voor een hint vanille en het voor de Merlot zo kenmerkende zoethoutje. De smaak weerspiegelt de ware Bordeaux. Een rijp fruitfeest, beetje cederhout, een hint tabak en fijne, doch stoere tannine. De samenstelling van deze topper: vooral Merlot met ruggengraat en een scheutje Cabernet Sauvignon. Santé!

Tuttifrutti

Mijn persoonlijke top 3 wordt afgesloten met de CA’LS PINS 2014 van Dominio los Pinos. Het schoolvoorbeeld van houtgebruik bij het maken van rode wijn. Geen frontale botsing met je tong op een boomstam, maar subtiliteit ten top. Het resultaat: Rood en donker fruit smelten samen tot een zomerzwoel geconcentreerd geheel met een aangename kruidigheid en boersheid. Tuttifrutti op de boerderij!

Huiswerk

De tijd vliegt voorbij en na wijn nummertje negen is onze tijd op. We krijgen huiswerk mee naar huis. Twintig jaar geleden het doembeeld na de gemiddelde schooldag. Nu een welkom cadeau. Een toetje voor thuis! Wordt vervolgd!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden