Haraszthy Vallejo, toen en nu

Etyek, ’de wijngaard van Budapest’, ligt een kleine half uur met de auto van de hoofdstad. Ondanks dat wij door een bord aan de hoofdweg bij het wijnhuis ’en passant’ langs kwamen, was de wijnmaker zo vriendelijk om rondleidend over hun wijnen te vertellen. In het laboratorium waren de voorbereidingen voor de nieuwe oogst en de testen al in volle gang. Toch heeft hij me op drie frisse wijnen getrakteerd, waarvan ’Virtuoso’ terroir 2009 zilver heeft gewonnen op VinAgora 2010.

We kunnen er helaas niet aan deelnemen, maar tijdens de oogst in september is er een ‘birthday party’ ter ere van hun naamgever. De eigenaar is geen bloedverwante, hoewel zeker ’wijnverwante’ van Haraszthy. De naam van het bedrijf is een homage aan de grote voorganger, ’vader van de Californische wijnbouw’ en grondlegger van het bedrijf ’Buena Vista’ (1857) in Napa en Sonoma (nu Los Carneros).

Haraszthy Ágoston, een ondernemende persoonlijkheid met visie, gevoel voor handel en kwalitatief goede wijnen, heeft onder andere de Europese vinifera-rassen in de Nieuwe Wereld geintroduceerd (300 rassen meegenomen!). Veredeling van stok en wijn gemaakt van Zinfandel is wat hem en zijn familie het meest bijbleef. Het avontuurlijke, grensverleggende karakter van de graaf -stichter van Sauk City/Wisconsin, eerste sherif van San Diego/1850, volksvertegenwoordiger en mede-eigenaar van diverse ondernemingen om dan zonder een spoor te verdwijnen (vermoedelijk een aligator tegengekomen op een zakenreis in Nicaragua)- is een voorbeeld voor de nieuwe generatie wijnmakers van Haraszthy Vallejo uit Etyek.

 

Wijnmaker Pázmányi Dániel
Het is een jong wijnhuis (2006) met een elegante Californische uitstraling en indrukwekkende wijnen: wijntoer, wijncursus en een internationaal menu bij hun ’Cinnamon’ restaurant, geschikt voor ’events’. De wijngaarden staan op de zonnige heuvelruggen rondom het wijngoed en er wordt naar geneigd ’zo veel mogelijk richting biologisch te werken, maar dat was extra moeilijk dit jaar’.

Het meest koele wijngebied van het land met in de bodem vooral kalk en löss lijkt, ook volgens de Franse vakmensen, het meest op de regio Champagne. De vele Hongaarse wijnhuizen van mousserende wijnen betrekken hun witte druif uit Etyek-Buda. De stille witte wijnen zijn fris, fruitig met uitgesproken zuren. Er wordt naar gestreefd om expressieve, complexe witte wijnen te maken van assemblages (van most of wijn) met de plaatselijke druivenrassen. De cuvées met een eigen karakter maken nu al indruk.

Een ander druivenras wat de terroir-expressie goed vertaalt is Pinot Noir. Het is zeker pionieren en grenzen opzoeken, experimenterenen en vernieuwen met tradtionele waarden. Dat is wat ze nu graag willen op de heuvels van de Öreghegy (Oude berg) in Etyek. Soms komt een nieuwsgierige wijnmaker uit de Nieuwe Wereld (Haraszthy/Lujan de Cuyo of Santa Inéz)) even langs. De vele festivals en de nabijheid van de hoofdstad (wijntoerisme) maakt van dit wijngebied een aantrekkelijke bestemming, zeker met wijnen en een wijngoed als dat van Haraszthy Vallejo.

2009 was tot nu toe het beste jaar voor het wijnhuis. Naast eigen oogst kopen ze druiven uit wijngaarden die onder eigen controle staan.

Wat op het etiket staat
Haraszthy Pincészet Sir Irsai 2009: lichtgeel met groene reflexen, droge AOC-wijn, 12,5 % alc.
Haraszthy Pincészet Chardonnay 2009: zuiver goudgeel, droge AOC-wijn, 14% alc.
Haraszthy Pincészet A Wine of Note: Virtuoso terroir 2009: goudgeel, droge AOC-wijn, 14% alc., fruitige terroirwijn met aroma’s van peer, vlierbes, banaan en perzik. Goede begeleider bij gevogelte en stevige vis met gesoteerde groenten.

 

Wat wij er van vonden
Sir Irsai 2009: zomerwijn vol ’bloemen en frisheid’. De lichte ’bruis’ onderstreept de ronde zuren en de frisse neus. Mooie harmonie in een ’kleurige zomerjurk’. Heel passend bij een frisse lunch.

Chardonnay 2009: de discrete neus en smaak van het begin, na het luchten, verwent met een complex geheel van rijpe fruitigheid en blanke amandelen. Ondanks zijn zoetige volheid (14% alc.). De frisse en groene tonen in de afdronk resulteren in een verfrissend nieuwe chardonnay. Gastronomisch zeer veelzijdig.

Virtuoso terroir cuvée 2009: ’schilderij in een fles’, zegt een wijnvriend. ’Stardust, Melkweg!’, roept mijn wederhelft. Het is voor mij ook duidelijk dat 2009 in Etyek een uitzonderlijke wijn heeft voortgebracht. Het roept ook bij mij een beeld op: rustige zondagmiddag door een geurig (vlierbessen!) pad wandelend. De samenwerking in geur en smaak van de verschillende rassen, de ronde zuren en de mooie harmonie geeft een bijna perfect geheel. De aroma’s in de lange afdronk en de steeds herstellende neus is een zeer prettige wijnervaring.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden