Heimwee naar de Douro

Frank Jacobs, docent aan de wijnacademie, benoemde de Douro- (spreek uit als dò-roe) vallei tijdens een van zijn lessen als het mooiste wijngebied van Europa en een absolute aanrader om eens met de trein doorheen te reizen. De klassieke stoomtrein is de meest tot de verbeelding sprekende manier om te reizen tussen de diverse wijndorpjes in de Alto Douro. Tussen 30 mei en 3 oktober rijdt het boemeltreintje met een gemiddelde snelheid van zo’n 30 kilometer per uur door de Socalcos in de omgeving van de wijndorpjes Peso de Regua en Pinhao, waar de bekendste Quintas gesitueerd zijn. Het is een zeer toeristisch gebeuren en ritten worden verkocht voor € 43,-- in combinatie met anderhalf uur lang port en Portugese muziek. Mocht je dit iets teveel van het goede vinden, kun je natuurlijk ook nog zelfstandig de trein van Porto naar Pocinho nemen of gewoon een auto huren om het traject op eigen tempo af te leggen…

 

Villa nova de Gaia
PORTO – zaterdag, 25 april 2009 – Daar lagen we dan, ’s ochtends rond de klok van 11 in de voortuin van Taylor’s te genieten van het voorjaarszonnetje en te wachten op een rondleiding. Want we hadden inmiddels besloten om de woorden van Jacobs zelf te checken. Voor mij heeft Porto nog steeds twee gezichten. Aan de ene kant van de Douro de relatief arme 'Trabalhadores' levend in een stad vol van verpauperde gebouwen en zwervers, nog enigszins ge-upgrade door de gevestigde multinationals en internationale hotels in het stadscentrum. Verder richting Rio Douro wordt het al interessanter. Authentieke visserscafés sieren weliswaar de Boulevardkant van de stad Porto, maar de immens hoge brug Ponte Luis en de niet te missen signing van de handelshuizen Graham’s, Dow’s, Cockburn’s, Taylor’s etc. nodigen al snel uit het armetierige Porto te verlaten en de oversteek te maken naar de veel interessantere boulevard van Villa nova de Gaia.

 

Alto Douro
Of je nu met de trein gaat of niet: echt interessant wordt de Douro als je vanuit Porto een paar uurtjes oostwaarts rijdt in de richting van Vila Real en de Alto Douro. Wij besloten de reis met de auto te maken en je wordt dan meegesleurd (Weliswaar figuurlijk) door de rivier die je bij de meest interessante plaatsjes brengt. Met gemak rijdt je de oprit op van tot de verbeelding sprekende quinta’s, zoals Quinta dos Malvedos (Graham’s) en Quinta do Bomfin (Dow’s), maar ook minder bekende wijnhuizen zoals het voor Nederlanders zeer interessante Passadouro in Pinhaõ. Dit wijnhuis is eigendom van de Nederlanders Jet Spanjersberg en Ronald Weustink. Ze hebben de slogan: ‘Een goed leven is als een mooi glas port… Het moet genoten worden. Quinta do Passadouro biedt u allebei!’. Een slogan die mij op mooie lenteavonden niet meer doet verlangen naar een Touraine of Prosecco, maar naar een heerlijk glas port.

 

Quinta da Pacheca
Na een lange vermoeiende autorit door het heuvelachtige Douro-gebied kwamen we rond de klok van zes de lange oprit oprijden van het toch nog 40 hectare tellende Quinta da Pacheca. We parkeerden aan de rand van de wijngaarden en gingen nog even snel een kijkje nemen. We werden begroet door een jongedame die ons vertelde dat we net te laat waren aangezien de laatste tour al was geweest en het winkeltje was gesloten. Gezien ons enthousiasme wisten we de dochter van de eigenaar toch zover te krijgen om het winkeltje weer te openen en zelfs nog wat lekkers uit te kast te trekken. Daar stonden we dan om kwart over zes. Onze eigen privé-proeverij op Quinta da Pacheca. Vintage van 2004 geproefd: Enorm krachtig, zoet en intens, met geuren van chocolade, krenten en zwart fruit. Mooi in balans voor een jonge Vintage. Even daarvoor moest ook de LBV van 2002 eraan geloven en ook hierdoor werden we aangenaam verrast. Een aroma van rijpe pruimen, vijgen en een fijne licht mollige en kruidige smaak met zachte tannines. Gelukkig is de LBV via Casa Arminho in Deventer te bestellen. Het helpt me de lente door en stilt mijn heimwee naar de Douro Vallei tot aan een nieuw bezoek.
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden