Herenwijn

Vorige week proefde ik een wijn die veel herinneringen opriep, de Rioja Conde de Valdemar 1998. Omdat ik ooit mijn wijnkelder met onder andere deze Rioja opbouwde, leek het me een goed idee eens te zien wat de moderne Conde de Valdemar doet – of de smaak van het verleden ook die van het heden is, of dat hij wellicht veranderd is en hoe dat dan smaakt.

Ja, er is wel het een en ander veranderd aan de smaak van deze bekende Rioja uit de Bodegas Martinez Bujanda. Wat mij het eerst opviel bij het proeven van vier van de Valdemar-wijnen was de stijl van de wijn. Vroeger – nu heb ik het over de jaren tachtig, begin negentig – domineerde het vanillerijke Amerikaanse eiken in de wijn, zowel in de witte als in de rode. Het was in feite mijn eerste kennismaking met ‘hout’ en hoe dat kon smaken in wijn. Ik denk dat een deel van de populariteit van de Valdemar Rioja de herkenbaarheid van de houttonen was. Als je niets of weinig van wijn weet maar hebt gehoord dat daarin van alles valt te ruiken en te proeven, dan was je blij als je vol overtuiging kon zeggen ‘ik ruik vanille!’. Dat klonk goed en het was nog waar ook. Het maakte de Rioja tot een verleidelijke wijn en héél herkenbaar op blindproeverijen wanneer je examen deed.Het gebruik van Amerikaans eiken is allang niet meer zo populair als in die tijd. Het werd chique wanneer je Frans eiken gebruikte; deze tendens had allerlei redenen, waarvan een was, dat de klassieke wijnlanden uit Europa zich in de jaren negentig wilden afzetten tegen de vanille-gedomineerde wijnen uit de Nieuwe Wereld, veelal verkregen door het gebruik van houtchips. In die tijd (twee helft jaren negentig) is ook de Conde de Valdemar overgegaan op meer Frans eiken voor de wijnvaten.

Ik proefde de witte Valdemar Finca Alto Cantabria 2009, barrique gerijpt, 100% Viura. Een mooi gedoseerde houttoon (geen vanille, eerder iets uit de exotische hoek zoals kokos), combineert met tropisch fruit en levendige zuren. Het hele profiel van de wijn is strak, ondanks de associaties met passie en mango. Een goede wijn voor bij schaaldieren. De dag na de proeverij dronk ik hem bij een stukje zalm, de wijn was losgekomen en de fruit-zuur balans vond ik beter. Deze wijn kan ook nog wel een jaartje of twee rijpen. Je zou hem nu heel goed kunnen caraferen om de smaken los te krijgen.De drie rode wijnen waren echt anders dan de 1998 van vorige week. Mijn echtgenoot die mee proefde noemde ze ‘herenwijnen’, en dat vind ik een goede omschrijving. Het zijn wijnen die goed in het pak zitten, met goed donker fruit, voldoende postuur en fantastisch om met stevige gerechten te combineren. Authentieke wijnen uit het mediterrane gebied hebben volgens mij een ingebouwde ‘vet eten factor’ (in positieve zin).De Rioja Crianza Conde de Valdemar 2006 is een echte wijn voor de dagelijkse maaltijd: niet te zwaar, iets licht dierlijks in het aroma, naast een hint van pruimedanten. Frisse zuren en een licht stroeve tanninestructuur maken hem zo’n goede begeleider van bijvoorbeeld gerechten met gebraden varkensvlees, geroosterd lam of een stevige groentenstoofschotel. Eten waarin olijfolie zit verwerkt samen met wijn waarin stevige, iets stroeve tannines elkaar blij. Ook bij pastagerechten is hij zeker goed. De Gran Reserva 2004 heeft gestoofd fruit in de geur, naast donkere houttonen. Lekker rijp, met goede zuurgraad en een behoorlijke lengte. Perfect op dronk, ondanks zijn materie een ‘slanke’ wijn, van deze tijd, maar zeker ook nog voor een aantal jaren na nu. Bijzonder vond ik Conde de Valdemar Reserva 2005. Deze wijn heeft veel concentraat, is bijna zwoel in de neus en vol en breed in de mond. Deze zou ik ook wel ’s avonds laat willen drinken, zonder eten, gewoon als super slaapmutsje. Maar voor wie het niet laten kan, vooruit: een lamsbout met rozemarijn en een beetje knoflook met gegrilde aubergines en krielaardappeltjes erbij. Voor de paasmaaltijd.Importeur: Wijnhandel Léon Colaris. Tot half juni is er een actie voor de Conde de Valdemar wijnen: 12 flessen rood, wit en rosé voor 99 euro.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden