Het bijzondere druivenras Gaglioppo

Prachtig toch, al die namen van inheemse en onbekende druivensoorten uit la bella Italia. Dit is er weer een, Galioppo. En nee hoor, het betreft hier niet de achterneef van Pinokkio, maar wel een druivenras dat een lange neus trekt naar veel 'gestandariseerde' wijnen. Dat zijn mijns insziens wijnen die gemaakt worden om een zo groot mogelijke groep consumenten te behagen en dat is toch een wezenlijk ander uitgangspunt dan een wijnboer die met passie en overtuiging wijnen maakt.

 

Calabrië is het gebied waar Italië Sicilië met de 'teen' aanraakt en waar naar men fluistert de mafia zich tegenwoordig heeft teruggetrokken. Aan de oostkust van dit gebied vinden we de DOC Ciro en zo ontstaat in dit warme bijna bergachtige gebied een gematigd klimaat met zeeinvloeden van twee kanten. Tenuta Iuzzolini maakt hier wel zeer fraaie wijnen. Wit wordt er gemaakt van de Greco, ontdek de exclusieve Donna Giovanna eens. Gemaakt van laat geoogste druiven, rijk, exotisch en met een lichte houttoets. De basiswijn is de Ciro Bianco die is gemaakt van Greco-druiven, met een heel eigen rijke, warme en toegankelijke smaak.

 

En dan de rode wijnen van de Galioppo-druif, nog vrij zeldzaam in Nederland. De topper, Maradea Reserve, krijgt wat mij betreft de titel 'Brunello van het zuiden', een dijk van een wijn. De druiven worden met de hand geplukt en rijpen volgens een klassieke rijping uit de Griekse overheersing nog op kastanjehouten vaten. Een fantastische wijn is het resultaat!

 

Maar toch is de instapwijn, de Ciro Rosso van dit huis, de absolute verrassing. Na een rijping van vijf maanden in rvs tanks, rijpen de lokale Gaglioppo-druiven kort op barriques. Ruik heerlijk jong fruit. De smaak is dan weer verrassend kruidig met wat chocolade, laurier en iets hout. Spannende wijn.

 

Lekkere zelfgemaakte pasta erbij, rood vlees of 's avonds op de bank met een blokje kaas. Nog beter wordt het met goed gezelschap!

Salute! 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden