Het bijzondere druivenras Manzoni

Als ik ga googelen op het woord Manzoni kom ik de controversiële kunstenaar Piero Manzoni tegen, die bekend is geworden om zijn kunstwerken met bijzondere producten als brood, konijnenbont, blikken en eieren. Hij zette zich daarmee af tegen de in Italië opkomende massaproductie. De schrijver Alessandro Manzoni laat literaire kunst zien, zoals een stuk wat vertelt over het dramatische liefdesverhaal over Lucia en Renzo in de 17e eeuw. En nog verder speurend kom ik Manzoni tegen als de naam van een Internationale trein die Winterthur met Milaan verbond.

De overeenkomst tussen deze Manzoni's is de Noord-Italiaanse streek Lombardia. En als matig doch enthousiast fietser denk ik dan meteen aan de Ronde van Lombardije met als 'scherprechter' de steile beklimming vanaf het Lago di Lecco naar het wielerkerkje van de Madonna di Ghisallo. Eén van de hoogtepunten van het wielerseizoen.

Reden van de zoektocht is een bijzonder druivenras met deze naam... Dottore Manzoni blijkt een kruising van de RheinRiesling en Pinot Bianco op zijn naam te hebben staan. Ik proefde er een van Azienda Agricola Pratello, gemaakt van biologisch geteelde druiven afkomstig van hun eigen wijn- en olijfgaarden. Een gedeelte van de wijn is vergist op barriques en dat geeft deze uitbundige wijn wat meer power.

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik nog nooit meerdere Manzoni's naast erkaar heb geproefd, dus van enige vergelijking kan geen sprake zijn. En eigenlijk heb ik mijn buik vol van academische discussies over typische danwel a-typische wijnen. Dit is gewoon onwaarschijnlijk lekker, mag dat ook?

Wat er allemaal groeit aan de rand van het Gardameer weet ik uit mijn jeugdvakanties niet meer precies, maar met in de hand een glas waar vleugjes lavendel, kamille en bloemen uit opstijgen voel ik me net weer een klein kind. Oneindig gelukkig...

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden