Het vrijdagmiddag wijnuitje

Al om zes uur ’s ochtends uit jezelf wakker worden, van de zenuwen niets kunnen eten, onrustig heen en weer lopen… Het is vrijdag en ik ben vrij! Dit betekent dat ik naar de Utrechtse boerenmarkt mag! Nu hoor ik je denken: ‘dit is boodschappen doen’. In essentie klopt dat, maar als je zo verzot bent op eten en drinken als ik, dan ontstijgt de boerenmarkt zoiets ordinairs als boodschappen doen.

Boodschappen doen voelt als een chronische verplichting terwijl de boerenmarkt meer voelt als een wandeling door het bos. De boerenmarkt is voor mij een oase van heerlijk, ambachtelijk, biologisch eten. Fantastische oesters, romige kaas, stevig brood, verse tuinbonen en wilde duif. Plaatje een beetje scherp? Mijn doel van dit bezoek aan de markt is om mijn tas vol met lekkers naar huis te slepen en dan te combineren met wijn.

Deze vrijdag ligt de focus op de kaasboer. Onze kaasboer op de markt heet Gerard. Gerard is van kaasboerderij Ravenswaard uit Afferden en maakt heerlijke biologische boerenkaas. Naast zijn boerenkaas heeft Gerard altijd wat buitenlandse kazen liggen zoals Tallegio, Cheddar, Gorgonzola en Comté. In mijn tas gaan Comté en Gorgonzola. Voor de volledigheid: Comté is een bergkaas uit de Jura in Frankrijk en Gorgonzola een blauwe kaas uit Noord-Italië. De Gorgonzola van Gerard is altijd heerlijk romig en de Comté ietwat fruitig. Thuis proeven we de Comté bij een Vermentino di Sardegna en bij een Müller Thürgau. De Vermentino accentueert wat meer de aardse tonen van de kaas, terwijl de Muller Thurgau fruitiger wordt van de kaas. Bij de Gorgonzola is de grote verrassing een glaasje Cava. Hier wordt de Gorgonzola nóg romiger van.

Op dit boodschap- en proefevenement kan ik wel weer een week teren. Als de agenda het toelaat mag Nick over zeven nachtjes weer op pad met de boodschappentas. Ik heb in ieder geval weer een week om te bedenken welk lekkers ik ga verzamelen om te combineren met de wijnen. Tot volgende keer!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden