'Hoerige' wijn

Ja, schrik maar niet, het staat er echt: hoerige wijn. Zo noemde men in mijn Amsterdamse jaren als vrouw van een bekend restaurateur bepaalde wijnen die van het meeste net iets teveel hadden en van iets erg te weinig. Accent lag dan op het fruit, de weelderigheid en het gemak van drinken. Gemis was karakter, tegenspel en diepte. Een allemansvriendje. In Amsterdam wisten ze wel raad met het omschrijven van wijn en ik heb er zo het een en ander van overgenomen.

Deze week kwam ik zo'n wijn tegen die ik niet anders kan plaatsen dan ergens waar vineus lichte zeden gelden. Arrogant Frog, Ribet Rouge Rural 2010 heet hij; hij is biologisch gemaakt en de druivenblend is cabernet-sauvignon, merlot en syrah. De wijnmaker is de 'nederige wijnmaker' ('the humble winemaker' staat op het etiket) Jean-Claude Mas uit Pézenas. Een wijnmaker die voldoende zelfspot heeft om een woordspelletje te bedenken op de Engelse spotnaam voor Fransen (frogs), die verdient even aandacht. Is zijn wijn net zo speels als het etiket en de naam? En wie is er nederig die zichzelf nederig noemt?

Niet speels en geen feest, deze piepjonge biologische wijn uit de Languedoc. Een wijn als een glijmiddel, alleen goed gekoeld enigszins te drinken. Weinig individualiteit, maar mét een reiskoffertje vol internationaal geappreciëerde smaken! Zoet, zacht, zwoel in de smaak, en bomvol yoghurt met besjesfruit in de afdronk. Een wijn met netkousen, volle zoenlippen en veel zacht vlees, als je me deze metafoor toestaat.

Er is nog iets wat het woord 'hoerig' in me oproept in verband met deze wijn/wijnmaker. Sinds wanneer passen Franse wijnboeren (niet alleen de Arrogant Frog) zich zo naadloos en zonder blozen aan de vooral Amerikaanse smaakstijl aan? Is de concurrentie met wijnen uit zonnige landen voor sommige Franse wijnboeren zo nijpend geworden? Men gooit er het nationale eergevoel, toch altijd een van hun meest consequente eigenschappen, voor overboord door zelfs de taalbarrière op het etiket te slechten. Met de naam en het etiket wordt ook een stuk eigenheid opgegeven, ook al is die van de Arrogant Frog nog zo grappig getekend. De smaak wordt geüniformeerd naar consumentvriendelijk modellen, daarmee naar mijn mening ook een beetje de aard van de maker. Hoe onfrans! De internationale smaak van sommige wijnen is natuurlijk niet nieuw, die kennen we al sinds de introductie van macération carbonique en m.pelliculaire en het gebruik van identieke giststammen tijdens de vinificatie. Maar de 'Nieuwe Wereld' zo nadrukkelijk in het hart van Frankrijk - de Grote Generaal draait zich om in zijn graf!

De wijnmaker Jean-Claude Mas windt er op zijn site ook geen doekjes om als het erom gaat het karakter van zijn wijnen te presenteren. Op een videootje verbeeldt hij, verkleed als cliché ('nederige'?) Fransman uit de jaren dertig (fladderbroek, sjaaltje om de hals, pet op), kluchtig het openen van een fles wijn waar hij de kurkentrekker niet in krijgt. De redding: een wijn met een schroefdop. Hoog Charlie Chaplin gehalte.

Arrogant Frog Ribet Rouge 'Rural' 2010, Pays d'Oc IGP 13,5%. Biologische wijn. Gall&Gall tijdelijk 5,99 euro.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden