Hollandse trends in rosé-land

Janneke,

Vorig jaar kon je je zonder een paar Ugg's niet op straat vertonen, nu mag je die inruilen voor een paar felgekleurde Birkenstocks. Alles is onderhevig aan modestrapatsen, bedacht door opgewekt kirrende marketingmeisjes. Zo ook in de wijnwereld. Eerst was het prosecco, dit voorjaar een soort appelsmut van Heineken, en nu moeten we weer massaal aan de rosé.
 
Suikerspinnensap
Ik vind het allemaal prachtig, maar hou me toch vooral bij die laatste. Wel een beetje lekkere dan en geen suikerspinnensap voor deze jongen. Zelf zweer ik bij het Europese goedje. Daar maken ze hem traditioneel van transparant sap uit blauwe druiven. Door de schilletjes een paar uur bij het sap te laten, krijgt hij die mooie zalmroze kleur. En - dat is nog belangrijker - hij onttrekt ook smaak en tannine aan de schil voor wat extra bite en complexere aroma's. Helaas wel een tikkie prijziger, je mag namelijk niet je inferieure witte meuk verbeteren met een staartje rood in dit deel van de wereld. Maar fok de crisis, laten we genieten. Buiten Europa passen ze deze techniek ook wel toe, maar nog vaker mengen ze daar gewoon rood en wit door elkaar. Niet mijn kop thee.
 
Die venkel in de romige risotto geeft een heel lichte droppigheid mee. De gamba een beetje ziltigheid. Voor een drinkbaar vriendje bij dit gerecht ga je naar de Franse Provence. Daar stikt het van de lavendel, laurier, tijm, rozemarijn en waait een aardige zeewind. Heeft in meer of mindere mate allemaal zijn invloed op de druiven. En, gelukkig voor mij, mogen die bruinverbrande Provencalen bij de wet vastgelegd, never nooit mengrosé maken.
 
Broodnuchtere Hollandse rosé
Dick de Groot, een broodnuchtere Hollander niet bezig met trends, zal het een biet wezen welke instructies hij opgelegd krijgt. In zijn Domaine l'Amaurigue doet hij het his way, maar wel volgens de geldende regels. Bovenop een grote heuvel in het kleine dorp Le Luc en Provence, midden in het door bossen en wijngaarden gedomineerde gebied, maakt hij samen met zijn jonge wijnmaker Jean-Marie Quef van grenache en cinsault druiven een mooie droge rosé. Enerzijds een lekkere sappigheid om de dorst te lessen, anderzijds wat frambozen, laurier en een tikje zeewind. Dat Dick wel gewoon Nederlands is, blijkt uit die on-provencaalse prijs.
 
À la prochaine!
Cuno
 
L'Amaurique Rosé 2008 is verkrijgbaar bij Gall & Gall voor € 6,99.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden