IJs-cider

Tot mijn grote verrassing en genoegen vond ik op ProWein – een jaarlijkse wijnbeurs in Düsseldorf die ik je van harte kan aanbevelen – een Canadese appel-ijswijn. De wijn is gemaakt van bevroren appelsap.

 

Appelwijn
Neige is de eerste appel-ijswijn die ooit in Quebec is gemaakt. De 'wijn' wordt vanaf 1994 gemaakt, dus zelfs de oudste flessen zijn eigenlijk nog kinderen – maar met een veelbelovende toekomst. Philippe de exportmanager is zo vriendelijk om een paar flessen Neige Première te openen. En vanaf het eerste slokje verdrijft de indruk die deze wijn maakt, de verveling die je kan overvallen nadat je zoooveel verschillende wijnen 'hebt geproefd.

 

Zachte zijde
De appelwijn smaakt mooi. Als ik de smaak zou moeten beschrijven, zou het dicht in de buurt komen van het gevoel de allerzachtste zijde te drinken. Door de trage alcoholische vergisting bij 8 graden Celcius, die maar liefst zes maanden duurt, en door de sterke geur van bevroren appeltjes is deze Neige ronduit fantastisch. Tel daar nog de perfecte balans tussen melkzuur, geuren en restsuiker bij op, en je begrijpt mijn ervaring.

 

De wijn is in Nederland te koop voor ongeveer € 30,-. Dat lijkt misschien duur, maar geloof me: de smaak is die hoge prijs meer dan waard.

 

Vertaling: Sabina Posthumus

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden