In de sherry

Vrienden, scharen wij ons dit keer rond een Spaanse dis. En wat zeg ik, Spaans, Spaans, het gaat hier om Andalusië, de Spaanste Spanje, het Spanje van Carmen, van de flamenco, van broeierige gedachten, verschroeide heuvels en sherry. Jerez dus, olé!

 

Men drinkt die wijn daar in gelukzalige hoeveelheden, ’s zomers vooral de gekoelde fino en manzanilla natuurlijk, uit kleine copita’s. Maar alsof dat niet genoeg is sliert men hem gul door het eten. Konijn met sherry, kalfsniertjes met sherry, zeeduivel met sherry. Daar doen zij goed aan.
Ik herinner mij een riant maal in een uiterst vage buitenwijk van Jerez de la Frontera, in een hokkerig restaurantje onder een flatgebouw, waar ik bij binnenkomst al uitzicht had op zo’n grote schaal van aardewerk waarin mootjes konijn dreven. Het badje bestond uit fino, plakjes knoflook en kruiden. Later ging dat de oven in, onafgedekt, om langzaam in te dampen tot de sherry saus was geworden, en het conejo gaar. In Spanje heeft men opmerkelijk weinig last van het flappiesyndroom.

 

Maar nu ga ik u wellicht verbazen. Wat drinken wij bij nevenstaand visrecept? Fino? Neen. Nou ja, het mag hoor en het zal ook heel goed smaken, maar ik dacht aan iets anders. Aan een knapperige witte wijn uit wat noordelijker dreven. De Gouden Ton heeft in zijn winkels en op internet de Solinuna Viura 2008 te koop gezet voor € 4,95. En die is net wat we nodig hebben, met gezellige vleugen citrus en bijna iets anijsachtigs. Uit de Cariñenastreek komt hij, in Aragon. Niet Andalusisch dus, maar passend bij de vis als een deksel op een pot.

 

Zeeduivel met sherry
Voor 4 personen

Spanjaarden zijn terecht dol op zeeduivel. Op www.goedevis.nl raden ze hem af, dus je kunt hem vervangen door kabeljauw, maar die is wel veel zachter van structuur.

  • 600 gram zeeduivelfilet, in 8 stukken
  • 2 tenen knoflook
  • scheutje olijfolie
  • 5 eetlepels finosherry
  • 200 gram champignons
  • stuk of 20 gare grote garnalen
  • zout en peper

Bestrooi de vis met zout en laat even staan. Pel de knoflook en snij hem in plakjes. Veeg de champignons schoon en hak ze fijn.

Verhit een scheutje olie in een koekenpan bak er de vis in, op halfhoog vuur. Keer de vis na een minuut of 2 en bak nu de knoflook mee tot hij goudgeel is.

Giet dan de sherry in de pan en voeg de champignons toe. Laat rustig nog 5 minuten garen. In die tijd komt er vocht uit de paddestoelen; dat is de saus. Warm ten slotte de garnalen een minuut mee en draai wat verse peper over het gerecht.

Gekookte rijst is een uitstekende begeleider; die neemt lekker de saus op.
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden