In den beginne was er Pinot Noir en Chardonay…

Toch in mijn miniwijngaardje, zegge en schrijve 2006. De liefhebber zal al wel doorhebben waar mijn voorganger wijnboer de mosterd vond (lees: de druiven ging halen): de Champagnestreek. Maar, zoals gezegd, zijn er slechts enkele wijnstokken die de verhuis hebben overleefd. Van de Pinot Noir zijn een drietal wijnstokken nog even actief geweest maar die hebben er uiteindelijk allemaal de brui aan gegeven. Van de Chardonnay heb ik welgeteld, en dubbel gecheckt, één wijnstok kunnen redden. En aangezien ik ook alle stokken en kabels (voor ruim honderd wijnstokken) meekreeg, om ze in Guyot te kweken, ben ik dan maar gaan uitkijken naar vervanging.

Vader en zoon Six hebben een mooie wijngaard aan de Kemmelberg en zij konden mij, in mei 2007, aan Pinot Gris, Siegerrebe en wat extra Chardonnay helpen.Eén jonge Chardonnay groeit ondertussen lekker mee met de oude stam. De twee andere heb ik op een bepaald, slecht gekozen, moment verplaatst en die zijn momenteel een beetje in coma. Ik geloof dat ze volgend seizoen gewoon weer aanpakken, maar evengoed heb ik ze vakkundig van het leven beroofd. Enfin, als het zo is worden die vervangen, eventueel door andere soorten.

 

De Pinot Gris is een laatbloeier en het is nog maar de vraag of er daar in deze contreien druiven van kunnen komen die voldoende suikers hebben om voor de productie van wijn te kunnen dienen. Eerder weinig waarschijnlijk, want deze doet het prima onder de midden-Italiaanse zon, maar of die hier genoeg zonne-uren zal halen…? Ik moet toch nog eens gaan zien op Monteberg hoe ze het daar stellen.

 

De Siegerrebe is ondertussen vergeten. De eerste heeft nooit aangepakt, de tweede had het eerste jaar last van galmijt (witte pluizige webachtige plekken op de blaadjes), deed het jaar daarna nog even alsof en is dan volledig stilgevallen. De derde Duitse stok is deze lente gewoon niet meer begonnen aan de groei. Exit Siegerrebe dus.

 

Tussendoor heb ik van Leon Millot, Vroege van der Laarne, Boskoop Glorie (alle drie maart 2008), Muscat en Regent (ergens in 2009) elk één stok meegebracht van bij de lokale plantengroothandel. De Muscat en de Regent zijn nog te jong om over hun potentieel te oordelen. Voor de eerste drie ziet het er dit jaar veelbelovend uit. Veel beginnende trosjes die wellicht ten volle rijp zullen zijn tegen september. Dit zijn dan ook de druivensoorten die het best gedijen in deze streken. Des te mooier zou het zijn om resultaten te halen met de Pinot Gris (twijfelachtig), de Pinot Noir en de Chardonnay wat al meer aannemelijk is gezien de successen in Reims en omstreken.

 

Leuk extraatje: uit de wortel van een oude Pinot Noir zijn twee takken gegroeid, Amerikaanse ‘foxy’ wijnstokken… Niet iets om trots op te zijn. Want de druiven komen, smaaktechnisch, niet aan de enkels van de Europese druiven. Maar het is een variante en past dus wel in mijn testwijngaardje…

 

Ondertussen loopt het aantal zonne-uren snel op dit jaar dus is het maar afwachten wat er gebeurd. Alsook is het de vraag of de wortels ondertussen voldoende diep zijn gegroeid om de planten van het nodige water te voorzien in deze warme periode…

 

Wordt vervolgd.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden