In volle sprint naar lekkere wijn

  • Geplaatst op
  • Door Gert-Jan Boone
  • 1
In volle sprint naar lekkere wijn

In de detox

Minder is in de mode. "Geniet, maar drink met mate" is al jaren de slogan, maar de 'maat' is toch echt naar beneden bijgesteld. Wijn wordt niet langer als krachtig levenselixer beschouwd. Steeds vaker overstemmen gezondheidsrisico's de heilzame bijwerkingen van deze overheerlijke toverdrank. Al tikkend op mijn laptop en nippend aan mijn glas voor inspiratie word ik overvallen door schuldgevoelens. Na een onverwacht kletsnatte Dry January en een carnavalesk februari besluit ik me net als 10.000 andere Nederlanders aan te melden voor de IkPas-actie. Vanaf 1 maart 30 dagen in de detox om fris en fruitig de lente in te gaan.

Dan maar het spuugbakje

De onwennige gedachte aan een wijnloze maand is nog niet ingedaald of ik ontvang post in de digitale brievenbus. De uitnodiging voor de proeverij van Union des Grand Crus de Bordeaux. Op 6 maart presenteren een honderdtal gerenommeerde wijnhuizen minstens zoveel niet te versmaden wijnen. Hoezo minder in de mode? Graves, Saint-Emilion, Pomerol, Margaux! Alle befaamde streken zijn ruimschoots vertegenwoordigd. Ik sta voor een dilemma! Of maart begint dit jaar pas op de 7e of ik onderdruk vakkundig mijn slikreflex en gun mijn kostbare slokjes aan het spuugbakje. De uitnodiging links laten liggen staat gek genoeg niet tussen de multiple choice antwoorden. We gaan voor het spuugbakje met als bijkomend voordeel dat we het proefformulier kunnen voorzien van nog enigszins leesbare aantekeningen.

Doemscenario

Een ruime week later is het verkiezingsavond. Na het bizar verlopen referendum over het associatieverdrag met de Oekraïne en de onheilspellende peilingen zie ik de uitslag met angst en beven tegemoet. Een Nexit en een terugkeer naar de gulden liggen op de loer. Mijn doemscenario? Een enorme koersval, onaangename importheffingen en mijn geliefde wijnen uit Italië, Spanje en Frankrijk voor schier onbetaalbare prijzen in het winkelschap.

Discreet roesje

Licht pessimistisch en met een groot glas water zet ik mezelf rond de klok van acht voor de buis. Bij de eerste exitpoll slaat mijn stemming gelukkig om en slaak ik een voorzichtig vreugdekreetje. Een half uurtje en een exitpoll later wordt mijn stemming zelfs licht euforisch. Europa lijkt gered en de flesjes rood en wit uit Zuidwest-Europa blijven binnen handbereik. Vandaag echter niet, want het is morgen weer vroeg dag. Toch duik ik met een discreet roesje mijn bed in.

Ik pas voor IkPas!

De volgende morgen ontwaak ik letterlijk en figuurlijk zonder kater. De zon staat hoog aan de hemel en buiten ruik je het voorjaar. Het is pas medio maart, maar 's middags tikt het kwik de 17 graden al aan. Normaal gesproken hoogste tijd om een Verdejo of Grüner Veltliner uit de koelkast te plukken. Ik geef de pijp aan Maarten. Ik pas voor 'IkPas'. Een goed glas wijn is toch niet te weerstaan?

In volle sprint naar lekkere wijn

Wat meer beweging op zijn tijd kan ik daarentegen wel gebruiken. Even overweeg ik om in volle sprint naar de wijnwinkel te rennen en met een volle doos al powerliftend huiswaarts te keren. Maar mijn favoriete biologische wijn is alleen online te bestellen, dus zit er niets anders op. De met een dikke laag stof bedekte loopband wordt uit de schuur gehaald en op zolder geïnstalleerd. Het glas wordt ingeschonken en de workout kan beginnen, bekijk de video hier!  Proost! Op goede wijn en een gezond leven!

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden