International Sauvignon Blanc Day: Vive la liberté!

International Sauvignon Blanc Day: Vive la liberté!

Party time!

"Chardonnay Day", "Merlot Day", "Cabernet Day" en zelfs "Albariño Day". De wijnwereld is niet wars van wat media-aandacht. Elke gerespecteerde wijndruif kent inmiddels haar eigen feestdag. Een jaarlijks terugkerende fuif. Binnenkort is het weer de beurt aan Sauvignon Blanc. Elke eerste vrijdag van mei vieren we International Sauvignon Blanc Day. Party time!

Druivig feestje

Vrijdag 5 mei proosten we dus op twee feestjes! We heffen het glas op onze vrijheid en we eren onze geliefde Sauvignon druif. Het programma op International Sauvignon Blanc Day liegt er niet om. Als een popartiest in een helikopter hopt het druivige feestje van stad naar stad. Het startschot wordt gegeven in Marlborough, het Sauvignon walhalla in Nieuw-Zeeland, waarna de festiviteiten worden voortgezet in achtereenvolgens Melbourne, Hong Kong, Londen, Toronto, New York en San Francisco. Frankrijk, de geboortegrond van de Sauvignon Blanc, wordt niet aangedaan. De Loire, de plek van het ultieme Sauvignon geluk, wordt gemeden.

Vanzelfsprekend

Onacceptabel! Ik besluit het officiële programma te laten voor wat het is. Ik ben allerminst een chauvinistische Fransoos, maar voor mij geen International Sauvignon Blanc Day zonder gekoelde Pouilly-Fumé of Sancerre in mijn glas. De vrijheid, helaas geen vanzelfsprekendheid, vier ik op International Sauvignon Blanc Day vanzelfsprekend met de allermooiste Sauvignon wijnen uit de Loire. Dit jaar beklink ik de vrijheid met de biologische Sancerre van Vignoble Dauny. Gemaakt van druiven afkomstig van 'Les Caillottes', het meest vermaarde stukje wijngaard van het dorp.

Vive la liberté

De wijn is het schoolvoorbeeld van de ultieme Sauvignon experience. Dus geen geurtjes van doorgekookte asperges, zure smaken van onrijpe vlierbessen en al helemaal geen spoortje kattenpis. Deze topper is bescheiden van kleur, maar heeft complexiteit en diepgang. Kruisbessen, tropisch fruit, rozenblaadjes, een snuf witte peper en een zachte mineraliteit. Een Sauvignon Blanc voor de smulpapen. Vive la liberté op International Sauvignon Blanc Day!

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden