Is Mondeuse een werelddruif?

Bij werelddruiven denken we al gauw aan de Big Five ... Loop maar eens langs 9 van de 10 wijnschappen en een overdaad aan Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Chardonnay en Sauvignon Blanc (en nog een paar) zullen je vriendelijk toelachen. Dat deze druiven overal ter wereld worden aangeplant is veelal met de bedoeling om een internationaal erkende wijn te kopiëren of er een eigen, lokale draai aan te geven. Ik moet zeggen dat ik er nog steeds niet warm voor loop als iemand zich meldt met 'een wel heel fraai exemplaar' uit de Big Five. Echt opgewonden word ik van (laat ik het netjes houden...) een wel hele lekkere, bijzondere wijn die is gemaakt van een origineel druivenras of uit een wat vergeten wijngebied. Het kan me eigenlijk niet gek genoeg zijn....

Met roots in de Franse Savoie en inmiddels enkele uitgewaaierde nazaten in Californië, Australië en Zuid-Amerika mag je spreken van een bijna onbekende druif die toch over de hele wereld te vinden is. Er zijn omstreden theoriën dat er verwantsschap is met de Refosco en de ‘grote’ Syrah. Een nieuwe druif is het overigens niet, ruim vóór Christus werd deze al aangetroffen in de Savoie. En daar komt hij ook het allerbeste tot zijn recht.

De Savoie ligt tussen Grenoble en het meer van Geneve en de liefhebbers weten dat hier diverse modaine ski-oorden te vinden zijn. Dus als er ergens bergwijnen vandaan kunnen komen... Maakt u zich overigens geen zorgen, ik ga het niet hebben over de te pas en te onpas gebruikte vage wijnterm 'gebottelde berglucht'. Wijnen van de Mondeuse zijn geen hele zware wijnen, maar eerder karaktervol, intens en heel puur. Door de dikke schillen, die daarmee bestand zijn tegen de lokale weersomstandigheden, krijgt de wijn mooie tannines mee. Dus niet al te jong drinken, Mondeuse kan prima ouderen!

Ik proefde van Domaine Grisard een 'Vieilles Vignes', hmmmm, lekker boers met wat robuuste kantjes, veel fris rood fruit, pruimen, iets bloemigs, en wat pittige kruiden. Originele wijn en ideaal om die heerlijke smaakvolle Tomme de Savoie (lokale kaas) wat tegenwicht te bieden. Of wat dacht u van een Raclette van heerlijke bergkazen, stevige pastagerechten met vlees- en wildsauzen. Of, meer passend bij het huidige jaargetijde, lamworstjes van de BBQ. En als het dan toch weer is om de BBQ aan te zetten zou ik deze wijn iets gekoeld serveren...

Tsja, en of Mondeuse nu een werelddruif is of een druif die wereldse wijnen voortbrengt, ik vind het gewoon heel erg lekker …. !

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden