Italiaanse sommelier in Nederland

Gelukkig organiseert de Italiaanse Sommelier Associatie (in het Italiaans afgekort als AIS) sinds een paar jaar een sommelieropleiding in Nederland, in samenwerking met de Italiaanse Kamer van Koophandel. Eindelijk uitgebreide aandacht voor alle wijnregio’s in Italië, naast lessen over wijnbouw en vinificatie, over de belangrijkste wijnregio’s in de wereld en over wijn-spijscombinaties. De cursus, die in Italië drie jaar duurt, is voor Nederland samengevat in zes maanden. Hij bestaat uit drie niveaus, elk van acht lessen van vier uur. Dus toog ik van september tot half februari bijna wekelijks twee dagen naar Amsterdam om les te krijgen van ingevlogen Italiaanse sommeliers.

De lessen en de presentaties werden in het Italiaans gegeven, maar door de inzet van een tolk was de cursus ook geschikt voor Nederlandstalige deelnemers. Het lesmateriaal bestond uit een door de AIS uitgegeven serie boeken, die naast prachtig vormgegeven, ook zeer informatief zijn. Slechts enkele zijn tot nu toe in het Engels vertaald. De Nederlandstalige deelnemers kregen ter aanvulling een aantal andere boeken in het Engels.

Wijnproeven vormde natuurlijk een belangrijk onderdeel van de cursus. De AIS heeft een overzichtelijk en goed toepasbaar proefschema ontwikkeld. Het derde niveau besteedde uitgebreid aandacht aan het combineren van wijn en spijs volgens de AIS-theorie. De cursus werd afgesloten met een pittig examen, bestaand uit een schriftelijk en mondeling gedeelte.

Ik vond het een zeer leerzame cursus, voorlopige de enige op hoog niveau over Italiaanse wijn. Wie is geïnteresseerd en niet opziet tegen flink studeren: in mei gaat de cursus opnieuw van start, meer informatie is hier te vinden. Je kunt natuurlijk ook bij mij terecht voor vragen over mijn ervaring.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden