Italiaanse wijn uit onbekende DOC

www.jancisrobinson.com

Smakelijk, complex én goedkoop!
Camillo de Lellis, Riserva 2006, Biferno, Italië

De Italiaanse wijnwereld is vreemd. Nog vreemder dan de Franse, als je het mij vraagt. Naast de grote Italiaanse wijnen die een unieke uitdrukking vormen van de wijngaard die ze voortbracht, vind je net zo makkelijk wijnen boordevol hout en techniek, die even duur en populair zijn als die grote wijnen. En dan zijn er nog wijnen zoals deze, die zo duidelijk laten horen waar ze vandaan komen en toch maar een schijntje kosten.

Onbekend wijngebied Een van de redenen waarom de Riserva 2006 van Camillo de Lellis zo’n bescheiden prijs heeft, is waarschijnlijk dat hij niet alleen uit een zeer obscure DOC komt (Biferno), maar ook nog eens uit een van de onbekendste wijngebieden van Italië, de Molise. Deze streek ligt ver naar het zuiden, aan de Adriatische kust net ten noorden van Puglia. De wijn wordt gemaakt in San Bonifacio, van een blend van 70% montepulciano, 15% aglianico en, volgens een oude Zuid-Europese traditie, 15% witte druiven, in dit geval trebbiano toscana.

36 maanden rijping
De montepulciano kan prima wijnen opleveren als hij maar goed behandeld wordt. En ik ben een enorme fan van de edele aglianicodruif – meestal geassocieerd met Campania, net ten westen van Molise – die misschien wat van zijn nobele karakter aan deze wijn heeft afgestaan. De wijn rijpt achttien maanden op grote houten vaten en nog eens achttien maanden op roestvrij staal. Tegen de tijd dat hij op de markt komt, is hij dus aangenaam rijp, complex en zacht.

Heerlijk fruit
Veel wijnen uit het diepere zuiden hebben een agressief alcoholgehalte of zijn te zwoel, maar deze wijn niet. Hij is juist heel smakelijk en complex, wat voor deze prijs echt ongewoon is. Het fruit heeft in de geur een heel klein stoffig randje, maar in de mond krijg je heerlijk rijk en volledig geïntegreerd fruit.

Je kunt deze wijn bestellen bij www.jungmichels.de voor € 5,95 per fles. Meer weten? Kijk op www.JancisRobinson.com Vertaling en bewerking: Anda Schippers

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden