Italiaanse wijn via een omweg

Wat is dat toch dat je bij een Italiaans recept zoals deze pittige pasta, automatisch naar Italiaanse wijn kijkt? Lees ik '500 gram lange pasta' dan ben ik virtueel de Alpen al over. Aaah, Chianti, Primitivo, Montepulciano, Nero d’Avola! Het kan natuurlijk ook zijn dat ik de aanleiding met beide handen aangrijp. Oude liefde roest niet. Maar bij een gerecht als dit, pasta met kruiden en parmezaan op een gloeiend tapijt van rode peper, past niet alleen Italiaanse wijn, zou je toch zeggen.

 

Spaans, Argentijns of Chileens?
Ha, wij hebben een open blik! Wij laten ons niet beperken door gewoontes of vooroordelen! Wat is er mis met Spaanse wijn, met Argentijnse of Chileense of Zuid-Afrikaanse? Het land doet er niks toe. Het gaat om de aard van de wijn zelf. Wit zou uitstekend zijn, sauvignon blanc bijvoorbeeld. Maar iets zegt me dat u en ik vandaag voor rood gaan. Dat is een tikkeltje lastiger. Want er is namelijk frissigheid nodig, vanwege dat citroensap en de kruiden. En frissigheid is niet erg algemeen, in rode wijn. Hoewel, één land houdt van rins rood.

 

Terug in Italië
Italië, ja precies. Ik kan er ook niks aan doen, maar hup, daar zijn we weer, zij het met een omweg. Maar niemand kan zeggen dat we er niet goed over hebben nagedacht, toch? Kom op, we nemen die lekkere Sangiovese 2008 van Farnese, IGT Daunia, uit Apulië. Sappig, fruitig en vooral niet moeilijk. Perfect bij de kruiden, bij de kaas, het citroensap en de chili.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden