Jaar van Duitse wijn

Dit wordt het jaar van de Duitse wijn. Wat mij betreft dan. Dat is puur enthousiasme, op de achtergrond gevoed door een héél klein schuldgevoeletje. Want ik heb nooit veel gedaan aan Duitsland, vineus of anderszins.

 

Nou, dat gaat nu veranderen. Want jongens, wat maken ze een fantastische wijnen. Vergeet de Liebfraumilch en de Schwarze Katze, ban alle herinneringen aan suffe Moezeltjes voor paars gepermanente bejaarde dames uit je geest. De moderne riesling en silvaners van Duitsland rinkelen het glas uit met dat bloemige, dat frisse als lentewinden, dat zonnige van terrassen langs de Rijn en de Moezel, het klip-en-klare van de heuvels van de Franken… En dan heb ik het alleen nog maar over de witte wijnen. Terwijl er ook prachtige rode worden gemaakt.

 

Nou ja, daarover een andere keer meer. Eerst hier een voorbeeld van wit uit de Franken: de Silvaner 2008 van Weinreich E1ns (Wine Companions, €11,95). Bijna te lollig, met de 1 in de naam. Maar de wijn is droog, sappig, met appel en peer en vooral wuivende velden vol bloemetjes in de geur. Het opvallendst is echter dat er na het doorslikken nog eens een schip met fruit arriveert. Laat de lente te lang op zich wachten? Met deze wijn in je glas is hij er al.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden