Jean-Pierre Rossouw: “WK is goed voor de horeca”

Lunchen met dé restaurantkenner van Zuid-Afrika, kan het luxer? Jean-Pierre Rossouw neemt ons mee naar La Colombe. Met de wijngaarden van Constantia Uitsig op de achtergrond praten we over wijn, eten en… het WK.

 

La Colombe is een van de beste restaurants van de wereld. Dat zeggen we niet zomaar. La Colombe stond in 2009 in de San Pellegrino World’s 50 Best Restaurant Awards. Ook kreeg het restaurant in 2008 een prijs voor de Chef of the Year en in dat jaar won het The Prudential Eat Out Award. Jean-Pierre geeft het restaurant in zijn Restaurant Guide drie sterren, de hoogst mogelijke waardering.
Het is een uitdaging om het restaurant te vinden. Mijn advies: zet de GPS uit en gebruik de routebeschrijving van de site. Door problemen met ons navigatiesysteem komen we anderhalf uur te laat op de afspraak, maar chef Luke Dale-Roberts heeft de keuken speciaal voor ons opengehouden. Jean-Pierre is een zelfverzekerde, welbespraakte man. Als we ons verontschuldigen voor onze vertraging, zegt hij alleen maar ‘Yes, you are late.’

 

Waarom ben je begonnen met Rossouw’s Restaurants?
Ik kom uit de journalistiek en schreef voor kranten. Acht jaar geleden werd er weinig geschreven over restaurants. Als er iets werd gepubliceerd, was het meer een verkapte advertentie voor een restaurant. Er was geen onafhankelijke stem die de restaurants op een objectieve en oprechte manier beschreef. En daarom ben ik begonnen met het opzetten van een Zuid-Afrikaans equivalent van de Michelin Gids. Ik heb een jaar research gedaan voordat het eerste boek uitkwam. Michelin beschrijft alleen het topsegment. Rossouw’s Restaurants beoordeelt álle restaurants op prijs-kwaliteit verhouding. Volgens mij is dat doeltreffender dan de beoordelingen van Michelin.

 

Hoe omschrijf je de Zuid-Afrikaanse keuken?
Zuid-Afrika is van het begin af aan internationaal geweest. Dit vertaalt zich ook in de gerechten. Het is een jonge ‘fusion rich’ keuken met invloeden vanuit Europa. In mijn gids staan veertien restaurants met drie sterren, waarvan het merendeel in of rond Kaapstad zit. Mijn favoriete restaurants zijn Rust en Vrede in Stellenbosch, Bizeca in Kaapstad en La Colombe, waar we vandaag zitten.

 

Hoe ziet de wijnkaart in die restaurants eruit?
Voor het grootste gedeelte worden er Zuid-Afrikaanse wijnen geschonken, de rest is Frans. Vooral wijnen uit Zuid-Frankrijk zijn hier populair, bijvoorbeeld Rhône-wijn. Het Zuid-Franse terroir is vergelijkbaar met Zuid-Afrika.
Hier in La Colombe hebben ze een goede sommelier, hij kan veel vertellen over de verschillende wijnen en de combinatie met de gerechten. Door opleidingen in het buitenland heeft het personeel veel kennis over wijn. En de beschrijvingen in de kaart zijn goed. De trend is nu om mooie wijn ook per glas te schenken, zodat gasten verschillende topwijnen kunnen proberen.

 

Wat zijn de beste wijnen van Zuid-Afrika?
Chenin Blanc is een typische Zuid-Afrikaanse wijn. Chenin Blanc werd van 1920 tot 1960 vooral gebruikt als massawijn en voor het maken van brandy. Het klimaat is hier uitermate geschikt voor Chenin Blanc, de wijnranken zijn nu volgroeid en daarom hebben we nu perfecte Chenin Blanc. Verder doet Sauvignon Blanc het erg goed en Pinot Noir. De wijnen worden tegenwoordig voor directe consumptie gemaakt, maar een Chenin Blanc kan ook nog gedronken worden na tien jaar.
Ik heb veel favorieten, zoals de Pinotage van Hamilton Russel. En Johan Reyneke maakt de beste biologische wijnen. Jordan is een goede wijnmaker die zijn wijnen met oog voor detail maakt. Signal Hill L’Empereur Rouge maakt een hele mooie dessertwijn en Neil Ellis Sauvignon Blanc 2007 is één van mijn favorieten.

 

Wat vind je van biologische wijnen?
Biologische wijnen zijn nu nog te elitair. Elke wijnmaker zou er aan moeten geloven, omdat je er op de lange termijn betere wijnen van krijgt. Er hangt nu nog een exclusief sfeertje omheen. Biologische wijn moet toegankelijker worden.

 

Wat betekent het WK voor Zuid-Afrika?
Het is heel goed dat het WK voetbal in Zuid-Afrika wordt gehouden. We hopen dat het WK een brug kan slaan tussen zwart en wit. Vorig jaar hadden we de rugby cup, maar rugby en cricket zijn meer elitaire sporten met vooral blanke supporters. Het WK voetbal trekt nog meer supporters dan rugby en we hopen dat het een positieve invloed heeft op het toerisme in Zuid-Afrika. Dat is goed voor het land én de horeca.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden