klassieke herfstwijn

Gonzalez Byass Nectar PX
€ 5,99 (voor 37,5 ml)

 

Ruit:
Vorige week woensdag gaf ik een les 'Wine2Move bruist...' Over mousserende wijnen dus. Wine2Move is een eigentijds initiatief van Claudia van Dongen en André Sauerbier. De cursus is voor wijnliefhebbers met het wijncertificaat en is vrij dynamisch door de actieve deelname van studenten. Maar, wat ik je zeggen wilde: het regende idioot intens die avond. Daardoor waren al die droge wijnen met bubbels een beetje misplaatst. We hebben ons goed vermaakt hoor, daar niet van – maar bij zulk herfstachtig weer denk je toch eerder aan wijnen die rijp en krachtig zijn dan bruisend en licht. Herken je dat?

 

Rijst:
Als het niet voor de les maar louter voor de leut was, zou ik op een stormachtige herfstavond ook liever iets pakken waarvan je ’t warm krijgt. Er zijn zat rijpe, volle mousseux, maar doe mij op zo'n moment maar iets met een beetje zoet. Amarone misschien of 'gewoon' een fijne port. Een ruby of (jonge!) vintage, boordevol opwekkend fruit en met het verwarmende van zoet en alcohol. Een echte herfstklassieker als zoete amontillado of pedro ximénez kan ook, maar als non-sweetie vind ik dat gauw te zoet.

 

Ruit:
Ja, pedro ximénez, PX! Ik ben niet zo’n zoetekauw, maar in de laatste maanden van het jaar heb ik ineens wel die zin in zoet. Van de px maken ze vooral ernstig zoete jongens – sticky’s noem jij die toch? Bijvoorbeeld deze, van het grote sherryhuis Gonzalez Byass. Een veel groter tegenhanger voor een frisse champagne kan ik eigenlijk niet bedenken. Trouwens ook qua hoeveelheid. Een fles goede champagne is ook bij mij zomaar op. Van px drink ik liefst een kabouterglaasje. Deze onderscheidt zich niet enorm van andere px-ers, behalve wellicht dat hij loepzuiver is.

 

Rijst:
PX. Voor PX ga ik als non-sweetie door de knieën. Nee: op m’n knieën! Dat is serieus zoet. Maar dan wel zoet met pit. In die stroperige wijn vind je rozijnen, gedroogde pruimen, chocolade en specerijen. Dat laatste maakt ‘m zo spannend. Zo macho. Ik vind hem solo op z’n best. Maar zet hem gerust bij Ben & Jerry’s cookie dough-ijs, spekkoek, chocoladesoufflé, bonbonzen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden