Kloeke Spaanse wijn

Binnenkort beieren de Spaanse klokken hier op By The Grape. Maar ik kan niet wachten. Ik vind het nu al tijd voor kloeke Spaanse wijnen en een dito gerecht. Jongens, wat hebben de Spanjaarden een werk verzet in het vineuze, de afgelopen jaren! Het klatert maar door, rinkelende witte, ronkende rode. Neem nou de Petit Albet Negre 2006 van het Catalaanse bedrijf Can Vendrel.

Midden in de Penedès zitten ze, bij Sant Sadurní d’Anoia. Cavagebied is dat, rollende heuvels waar Spanjes bubbelwijn vandaan komt. En jazeker, Can Vendrell maakt cava. Maar deze Negre - Catalaans voor rood - bubbelt niet. Hij staart me gloedvol aan vanachter het glas, donker granaat dat glanst als een edelsteen. De geur is diep, met veel fruit en wat salie, de smaak harmonieus en krachtig. En dat allemaal nog biologisch ook! Dat vraagt om een antwoord in het bord, iets net zo dieps, stoers, krachtigs. En als het snel te maken is gaat u het misschien nog proberen ook. Wat dacht u van een kikkererwtenpotje met kip en chorizo? Reuze Spaans en fantastisch happig.

 

Kikkererwtenpotje met kip en chorizo
Voor 4 personen

Kenmerkend voor de Spaanse smaak is het gulle gebruik van olijfolie en knoflook. Doe je best!

  • 1 ui, zeer grof gehakt
  • flinke scheut olijfolie
  • 250 gram kipfilet, in blokjes
  • 200 gram chorizo, in plakjes
  • 2 blikken à 400 ml kikkererwten
  • 4 tenen knoflook, gehakt

Fruit de ui met de knoflook in de olijfolie tot de ui zacht wordt. Doe er de kip bij en bak hem al omscheppend 2 minuten. Laat de kikkererwten grotendeels uitlekken en voeg ze toe met het laatste beetje vocht en de chorizo. Laat 10 minuten zachtjes sudderen.

Erbij eet je een simpele salade van alleen groen of groen met wat tomaat en komkommer, aan tafel aangemaakt met flink olie, krap azijn en wat zout. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden