Koele rode wijnen van de Loire (door Nicolaas Klei)

Er wordt in dit land al sinds de kruisiging te weinig cabernet franc gedronken. En dat is jammer. Want als we wel cabernet franc hadden gedronken was misschien niet de kruisiging voorkomen, want die speelde zich elders af, maar wel veel andere ellende. Van druif cabernet franc maakt men namelijk rodeloirewijn en daar wordt men verstandig en lankmoedig van.

 

Ja, in bordeaux zit vaak ook wat cabernet franc, en de druif groeit ook in Noordoost-Italië, en her en der in de Nieuwe Wereld, maar aangezien de wijnen die men daar maakt het niet halen bij de beste loire, kunnen we ze vergeten, en komt het er dus op neer dat cabernet franc rode loire levert.

 

Nu is veel rode loire ook niet te zuipen, zijnde dun en wrang of hoopvol pretenderend bordeaux te wezen, maar er is ware loire, en dat is de wijn voor intellectuelen. Zeggen de Fransen, die iedereen intellectueel vinden die kan lezen en een beetje kan meebabbelen in bebrild gezelschap. Toch, er zit iets in.

 

Van rode loire word je namelijk nadenkend en beschouwend. Dat gaat gelukkig snel over, maar bij voldoende consumptie wens je iedereen het beste toe, bij wat ze ook doen, zolang ze er anderen er maar niet mee lastig vallen. Want geloof is mooi, maar het moet niet ontaarden in religie, want daar gaat men maar van kruisigen. Hoewel die bruiloft te Kana het herhalen waard is.


Domaine de la Chapelle, chinon ‘les gravinières’ 2010 € 9,-

Breton, bourgueil ‘trinch’, 2010 € 11,-

Domaine de la Chevalerie, bourgueil ‘cassiopee’ 2009 € 12,-En alsof dat niet genoeg is om gelukkig te zijn, maken ze langs de Loire-oevers ook nog rood van gamay, en hier en daar van pinot noir. Een Engelse collega schreef ooit dat loiregamay naar gymschoenen smaakte, en dat klopt vaak. Maar er zijn er ook die wel deugen, vol vrolijk fruit als de beste beaujolais maar dan lekker anders. Stoffig als als een idyllisch landweggetje tussen de korenvelden, aards als de grond onder de wielen van je Lelijke Eend.
Domaine Tue-Boeuf, cheverny, diverse gamays vanaf € 8,70
(Mijn favoriet is de Rouillon 2010, gamay/pinot noir, maar proef zelf)En terwijl ik dit schrijf drink ik de biodynamische stronteigenwijze gamay van Domaine Des Maisons Brulées, en hun Reviaanse cabernet franc/cot (éen van de toelatingseisen van By The Grape is dat je twee wijnen tegelijk kan drinken). Wijnen voor oprechte mensen vol ondeugende gedachten. Vrienden die met kerst en oud&nieuw naar de Waddeneilanden afreizen noemen het hun Terschellingwijn, en daar hebben ze helemaal gelijk in. Zo zelfs, dat ik ook thuis de zee hoor ruisen en de zilte garderobe van Sil de Strandjutter ruik in deze vins-de-table uit Touraine. En dan de veenbessen en de jutterstannine.
Domaine Des Maisons Brulées, vin de table (touraine) gamay 2008 en cabernet franc/cot 2008 € 11,70

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden