Komijnekaassoesjes

Soesjes maken lijkt veel werk, maar ik ben altijd verbaasd hoe snel ik ermee klaar ben. Maak je een dubbele portie, dan kun je de helft invriezen. Zo heb je bij onverwachte gasten wat lekkers voor bij de borrel in huis. Ontdooien, even 'oppiepen' in de oven en ze zijn weer als versgebakken.

Onno Kleyn geeft een wijnadvies bij dit gerecht: Geen rood maar wit bij kaas

50 stuks

  • 125 gram oude boerenleidse (komijnekaas)
  • 125 ml volle melk
  • 100 gram roomboter
  • 150 gram bloem, gezeefd
  • 4 eieren en 1 eidooier
  • versgeraspte nootmuskaat

Extra:

  • fijne rasp
  • spuitzak met gladde spuitmond
  • bakpapier

Bereiding:

  • 20 minuten + 20 minuten oventijd

Verwarm de oven voor op 220 °C. Rasp de kaas fi jn. Breng in een steelpan 125 ml water met de melk, boter en een mespunt zout aan de kook.

Neem de pan van het vuur en roer met een houten spatel de bloem erdoor. Zet de pan nog 1 minuut terug op het vuur en roer fl ink. Zo verdampt het vocht
iets, voor een beter bakresultaat. Draai het vuur uit en roer het bloemmengse nog even door, zodat de temperatuur zakt naar ca. 60 °C.

Meng de hele eieren één voor één door het bloemmengsel en roer tot een mooi glad beslag ontstaat. Roer de geraspte kaas erdoor en rasp er een snufje
nootmuskaat boven.

Schep het beslag in de spuitzak en leg een vel bakpapier op een bakplaat. Spuit hierop met enige tussenruimte toefjes beslag, zo groot als een walnoot.
Kwast de bovenkant in met de losgeklopte dooier en druk met een natte vinger de puntjes op de soesjes naar beneden.

Plaats de bakplaat in het midden van de oven. Zet na 5 minuten de ovendeur op een kier van 1-2 centimeter, zodat het vocht eruit kan (steek een spatel tussen het scharnier als er geen kierstand op je oven zit). Na nog 15 minuten zijn de soesjes goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen of serveer ze nog warm.

TIP Je kunt natuurlijk elke soort kaas nemen, als-ie maar wel een beetje pit heeft. Boerenkazen hebben dat allemaal, omdat ze van rauwe melk gemaakt zijn. Hoe ouder, hoe pikanter.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden