Kruisbestuiving

Prestigieuze wijnproducenten in Noord-Californië investeren behalve in wijn steeds vaker in beeldende kunst en architectuur. Zo ook gepassioneerde kunstverzamelaars Jan en Mitsuko Shrem, die een ware renaissance inluidden voor wat betreft de wijnarchitectuur van Californië – en in feite heel Amerika.
Met hun grote liefde voor wijn, gecultiveerd gedurende de jaren waarin Shrem in Japan zijn uitgeversimperium opbouwde, hadden zij voor hetzelfde geld nadien ook ‘ergens’ in Bordeaux of Toscane kunnen neerstrijken. Voor hen was echter Californië het Beloofde Land, reeds ver vóór Robert Parker deze profetische woorden neerpende.

Ontwerpwedstrijd voor wijnmakerij
In samenwerking met het Museum of Modern Art in San Francisco schreven zij een ontwerpwedstrijd uit voor een wijnmakerij, die onderdak zou bieden aan zowel alle praktische faciliteiten als een groot gedeelte van hun collectie hedendaagse kunst. Meer dan honderd internationaal gerenommeerde architecten stuurden hun ideeën in en uiteindelijk ging Michael Graves met de hoogste eer strijken. In zijn design zijn klassiek Europese elementen verweven met een postmodern Amerikaans arrangement, uitgevoerde in mediterrane kleuren.

In dienst van wijnbouw
Aangezien het lokale bestemmingsplan uitdrukkelijk voorschreef dat elke nieuwbouw in dienst moest staan van land- of wijnbouw, kregen de objecten daarbinnen een min of meer ondergeschikte rol toebedeeld. Het opvallendst is wellicht de beeldentuin, zichtbaar vanaf de openbare weg, waarin onder meer grote namen figureren als Richard Serra, Henry Moore en César. De oplettende toeschouwer zal minstens zo onder de indruk zijn van de schilderijen die bínnen hangen, van kunstenaars als Francis Bacon, Karel Appel, Jean Dubuffet en Odilon Redon. Deze vormen een inspiratiebron voor het jaarlijkse etiket van de meest prestigieuze wijn die Jan jaarlijks selecteert.

Clos Pegase naar schilderij genoemd
Redon was overigens tevens verantwoordelijk voor de tenaamstelling van Clos Pegase, want zijn schilderij van het gevleugelde mythische paard Pegasus, die met zijn hoeven de berg Helikon beroerde waarna de fontein der muzen ontsprong, was voor Mitsuko en Jan aanleiding hun nieuwe winery hiernaar te vernoemen. Het origineel uit 1890 hangt in hun fraaie privé-villa, die Graves op een heuvel achter de wijnmakerij bouwde.

1060 Dunaweal Lane, Calistoga, Ca. Tel. +1 707 942 4981; www.clospegase.com.
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden