Kwaliteit wordt bepaald in de wijngaard

Beste wijnliefhebbers,
Dit is mijn eerste column voor By The Grape, dus dit is nieuw voor me. Als wijnboeren waren we tien dagen geleden de laatste druiven bij ons op de Apostelhoeve aan het oogsten. En nu mag ik er al over vertellen.

Meest extreme seizoen in veertig jaar
Afgelopen seizoen was misschien wel het meest extreme in veertig jaar wijn maken in Nederland. Een koud voorjaar zorgde ervoor dat de wijnstok laat uitliep, hierdoor hadden we tien dagen achterstand in vegetatie ten opzichte van een normaal jaar. De extreme warmte in de eerste zomermaanden veranderde dit in een voorsprong van tien dagen. Na een aantal maanden droog zonnig en zeer warm weer hadden de wijnstokken en druiven duidelijk behoefte aan water. Hier en daar was zelfs droogtestress te zien in de wijngaard. We hebben echter te hard gebeden om regen, want die kwam er in gigantische hoeveelheden. Hierdoor ontstond al snel vruchtrot in de druiven. Deze eerste aantasting van botrytus is zeer zeker niet gewenst. Na aantasting en indroging blijft namelijk alleen zuur over.

Vakmanschap
We hebben dan ook veel werk verzet om alle aangetaste druiven te verwijderen, om uiteindelijk toch nog gezond fruit (druiven) te kunnen oogsten. Voor mij is dit de basis voor de uiteindelijke kwaliteit; 95% van de kwaliteit van de wijn wordt mijn inziens in de wijngaard bepaald. Luk het je als wijnboer om hiervan een goed glas wijn te maken, dan kun je spreken van vakmanschap. Kun je de laatste 5% ook nog vertalen in kwaliteit dan wordt het kunst.

Dit is de uitdaging die iedere wijnboer aangaat. Dit vergt echter ervaring. Je zult je omstandigheden moeten leren ervaren. Ik kan je vertellen dat ze in onze historie nog nooit hetzelfde waren. Ieder jaar is anders. We moeten geduld hebben en hopelijk oud worden, zodat we bij een vergelijkbaar jaar adequaat kunnen reageren. De Nederlandse wijnbouw staat ondanks de veertig jaar waarin wij bezig zijn nog steeds in de kinderschoenen. De goede weg is echter ingezet. Zelf werden wij deze maand opnieuw verrast met een gouden medaille, vier zilveren medailles en een bronzen medaille tijdens het AWC in Vienna. De grootste wijnkeuring ter wereld. Niet alleen wij, maar ook onze collega’s van het Hof van Twente haalde daar gouden, zilveren en bronzen medailles.

Geduld opbrengen
Ik realiseer me dat we in een snelle tijd leven. Wijn laat zich echter niet forceren. Het gebeurt maar een keer per jaar. Je kunt nog zo veel willen, uiteindelijk zul je geduld moeten opbrengen. Wij zullen onze uiterste best doen ook dit jaar weer een mooie wijn te maken. Ik zal u hierover de komende maanden informeren.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden