La Lagune: vernieuwing in Bordeaux

In Bordeaux lijkt men soms bang voor vernieuwingen. Nieuw bloed is nodig om wat grondwerk en bakens in de wijnwereld te verzetten. Neem bijvoorbeeld het 15de-eeuwse Château La Lagune in de Haut-Médoc, dat in 2000 werd aangekocht door Jean-Jacques Frey uit de Champagne, tevens mede-eigenaar van champagne Billecart-Salmon.

Oenoloog of oenologe
Zijn jongste dochter Caroline ontpopte zich tot een talentvolle oenoloog – of moet je in dit geval oenologe zeggen? Zij is dan ook degene die zich sedertdien ontfermt over alle wijnwel en –wee van haar familie, inclusief de troisième grand cru classé wijnen van La Lagune én het recenter aangekochte wijnbedrijf Jaboulet Ainé in de Rhônestreek.

Elegante stijl
Caroline’s moderne, elegante stijl van wijn maken komt tot uiting in de smaak (en stijgende verkoopcijfers) van het gereputeerde oude château. Ter ondersteuning hiervan liet papa in 2004 voor 11 miljoen euro naast de traditionele zandstenen chartreuse een spiksplinternieuwe wijnmakerij aanleggen, geheel volgens de modernste productieprincipes.

Geen stress
De halfcirkelvormige kathedraal van hoogglanzend roestvrij staal is erop gebouwd om de wijn zo min mogelijk stress te bezorgen, onder meer door gebruikmaking van zwaartekracht in plaats van pompen. Het ontwerp is van de Bordelais architect Patrick Baggio en schemert al vanuit de verte tussen de majestueuze bomenkruinen van het landgoed door. In de romantische chartreuse zelf zijn nu enkele comfortabele, ultrachic gemeubileerde gastenkamers ingericht naar flamboyante ‘visagie’ van decorateurs Jean-Pierre Fontana en Bernard Muller. Passerende wijnliefhebbers kunnen hier in stijl overnachten, neerstrijken in de met frambozenrode zijde gestoffeerde salon of verpozen in de mahoniehouten bibliotheek. In de sfeervolle grote kasteelkeuken maakt chefkok Florian bovendien (op afspraak) een heerlijke lunch voor je klaar.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden