Lambrusco van Donelli (door Onno Kleyn)

Er zijn van die wijnen die buiten het potje vallen. Die sneven. Die jammerlijk misgaan, verdwaald raken, snikkend of juist stil langs ’s heren wegen trekken, verdwijnend achter de horizon, en niemand die ooit nog van ze hoort.Schuimend rood met een bittere knerp
Er zijn van die wijnen die buiten het potje vallen. Die sneven. Die jammerlijk misgaan, verdwaald raken, snikkend of juist stil langs ’s heren wegen trekken, verdwijnend achter de horizon, en niemand die ooit nog van ze hoort. Mijn hart bloedt, maar ik kom er ook niet toe om sherry, Lambrusco, Jurawijn, sekt en goede Muscadet als volwaardige tafelpartners te beschouwen.

Af en toe doe ik weer een poging, vooral als ik interessant wil doen bij verse vrienden. En dan vind ik vijf maanden later weer zo’n aangebroken fles ergens achter in de koelkast. Geen doordrinkers, hè, en dan bedoel ik de wijnen. Jammer. Zonde. Maar het gaat mij er dit keer niet van weerhouden jullie allemaal op te roepen om toch die sherry, Lambrusco, Jurawijn, sekt en goede Muscadet te kopen en te proeven. Beschouw het maar als algemene ontwikkeling. Algemene vineuze ontwikkeling. Ik kom te vaak mensen tegen – lief voor hun moeder, netjes met twee woorden sprekend, altijd een schone zakdoek bij zich – die zonder blikken of blozen blaten ‘dat ze niet zo van sherry houden’. Zonder ooit een fatsoenlijke te hebben geproefd, natuurlijk.

Goed, Filemon maakt zich op deze site al regelmatig druk over sherry. Ga ik vandaag in op Lambrusco. Die is namelijk verdraaid lekker. Soms. Neem die van Donelli, te krijgen bij www.dekawijnmarkt.nl. Er is niet alleen de bekende zoetere, maar ook een droge versie (beide 9,99 euro), met een bittere knerp, wolkend rood fruit en dat schuimende dat hem geschikt maakt bij de glorieuze vette gerechten van Emilia-Romagna. Maar ook bij karbonades, rookworst, Zeeuws spek: gezond, rijk Hollands eten. Proberen!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden