Land of the rising drinks

Als wijndeskundige moet je vooral je ogen niet dichthouden voor nieuwe drankentrends in de maatschappij. Wijn heeft met haar wijn-spijscombinaties tot 2010 zowat het alleenrecht gehad in westerse restaurants. Kom op dames en heren van horeca en retail Nederland! Zijn we aan het slapen? Aziatische dranken gaan onze drankenkaarten meer kleur geven! En dan praat ik niet over Aziatische wijn! Hoewel?

Wine of the rising sun
China en India behoren tot de grootste opkomende wijnlanden ter wereld. Gigantische chardonnay- en merlotplantages leiden ertoe dat inmiddels ieder Chinees restaurant wijn uit eigen land kan aanbieden. Veel, heel veel bulk. Het lijkt wel het Zuid-Afrika van twintig jaar terug, maar dan tot de macht tien. Ook in Japan staan wijnstokken aangeplant. In Japan gaat alles net iets minder kolossaal. Op bijna meditatieve snelheid begint er echter wel ontwikkeling te komen in het fenomeen Japanse wijnbouw. Op het eiland Honshu, in de regio Yamanashi worden goede resultaten bereikt met ‘Europese’ druiven van het ras Vitis Vinifera. Leuk voor de liefhebbers, maar waar Japan toch vooral gespecialiseerd in is, zijn de dranken sake en (groene) thee.

Glas Sake is het nieuwe glas wijn
In navolging van de vele sake bars, die New York hebben verrijkt met oosterse invloeden, is Amsterdam (hoe kan het ook anders) de eerste Nederlandse stad met een eigen Sake bar. Natuurlijk is er bij Sake & Co, zoals de stijlvolle bar heet, ook wijn te krijgen en Japans bier, maar het is de Japanse alcoholische rijstdrank Sake die in het middelpunt staat. Diverse koude, maar ook warme sake’s staan op de kaart, waarbij eenvoudige Japanse ‘fingerfoods’, zoals tempura, loempiaatjes en sushi worden geserveerd. Binnen wordt aandachtig met de drank omgegaan. En net als bij een wijnbar, ontbreekt het niet aan ruikende en slurpende gasten. Zoals het hoort! Sake heeft verrassend veel overeenkomsten met wijn en combineert goed bij diverse spijzen. In Groot Brittanië is de Association For Sake Sommeliers inmiddels een succes. De wereld begint langzaam te vallen voor Sake! Nu wij nuchtere Hollanders nog…

Sake & CO
Zeedijk 134
1012 BC Amsterdam
www.sakeandco.nl

Glas thee is het nieuwe glas wijn
Sinds de topchefs in Nederland op de Japanse toer bezig zijn, zitten de oosterse dranken ook in de lift. Naast Sake is er namelijk nog een drank gigantisch in opkomst. Thee! En dan heb ik het niet over de fruitzakjes van.. Ik zal het merk niet noemen. Nee, verse thee. Dilmah thee is één van de pioniers in Nederland op het gebied van kwaliteitsthee en Thee-spijscombinaties. Ook thee heeft verrassend veel overeenkomsten met wijn. De plantaardige afkomst, de (gedeeltelijke) fermentatie, de tannines (looizuren) en de eigenschap om andere smaken over te nemen. De ‘houtgerijpte wijn’ onder de theesoorten is Lapsang Souchong. Een zwarte thee die in bamboemanden gedroogd wordt boven naald- en cypressenhout, waardoor deze een uitgesproken rookgeur ontwikkelt.

Een naam die absoluut genoemd moet worden in de wereld van thee is Kasia Vermaire. Kasia is Theesommelier en food inspirator. Ze heeft haar kennis onder meer opgedaan aan de School of Tea in Sri Lanka. Kasia is dit jaar bekroond tot beste thee sommelier van Nederland en is nu aan het meewerken aan een Nederlandse variant op de School of Tea. Het werk van Kasia vermaire is te volgen via haar website kasiavermaire.com. En nog even als mannen onder elkaar: het wordt tijd om de gedachte dat thee een vrouwendrank is te laten varen. Thee is het nieuwe glas wijn! Overtuig jezelf en laat je adviseren.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden