Laven aan kunst en wijn

Avant-garde
Architect Domingo Triay uit Barcelona kreeg de eervolle opdracht een avant-garde wijnmakerij hiervoor te ontwerpen. Samen met partner E.R. Bouligny realiseerde hij een tussen heuveltoppen ingeklemd gebouw waarvan het dak bestaat uit omgekeerde glazen piramides, die samen een nieuw plateau in het landschap vormen. De ingang ligt half verscholen tussen de heuvels en doet enigszins denken aan die van een Maya tempel.

 

Spectaculaire trap
Vanaf de parkeerplaats beneden is de winery uitsluitend te bereiken via een dubbele trap, die op zich al heel spectaculair oogt, met aan de voet daarvan een vijver met daar omheen zes sculpturen door plaatselijk kunstenaar Gordon Huether. Aan weerszijden van de trap zetten de waterpartijen zich in een cascade voort, met links en rechts wederom moderne sculpturen, van onder meer de Catalaanse beeldhouwer Marcel Martí, en boogvormig spuitende fonteinen. Eenmaal boven aangeland openbaart zich een verbluffend uitzicht over het weidse, golvend groene wijnlandschap van Carneros, met daarachter de blauwe San Francisco Bay.

 

Sprookje
Toch was het voorziene sprookje van kunst tussen de wijngaarden hiermee niet helemaal compleet. Want ook binnen, in het minimalistisch ingerichte proeflokaal en bezoekerscentrum, zijn her en der fraaie sculpturen aangebracht. Huether zorgt bovendien op gezette tijden voor een wisseling van de wacht. Tijdens ons laatste bezoek pronkte bovenaan de trap ineens zijn glanzende stalen zeppelin, de Dichroic Tickler. Bezoekers kunnen zich bovendien laven aan de geschiedenis van de wijn en het wijn maken in een klein maar fijn minimuseum. En nadien een en ander eventueel nabeschouwen op het magnifieke terras, natuurlijk onder het genot van...

www.artesawinery.com

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden