Lekker rokerige Zuid-Franse wijn

Bijdedruifengel mevrouw Tot schreef onlangs een dorstigmakend stukje over de verrukkelijke biologische corbières van Caraguilhes en de geur van haardvuur. Heerlijk. In mijn kelderwoninkje heb ik helaas geen open haard, maar me warmend bij het gasfornuis had ik wel een proeffles met de geur van het ruige buitenleven. De rode vin de pays de méditerranée van châteauneufdomein Chante Cigale.

 

Ja, dat roept bij rechtschapen lieden angstvisioenen op van een gluiperige slijter die handenwrijvend 'nét een kleine Châteauneuf-du-Pape, dame, heer, echt iets voor een kenner' aanprijst. Maar heradem. Hier hebben we niet van doen met iets ranzigs dat riekt als walmende lampolie, maar met wijngeworden vrolijkheid van knisperrijpe druiven grenache, cinsault en syrah. Geen ondanks NEE/NEE onder de deur doorgeschoven aanbieding afzetwijn, maar écht wijn, WIJN, van wijngaarden net buiten de appellation, gemaakt door de familie Favier van Chante Cigale. En o ja, Anneke: ze maken ook een witte vin de pays van roussanne plus dertig procent clairette. Smaakt als voorjaarszonsopgang na een lange romantische nacht bij het haardvuur.

 

Chante Cigale, vin de pays de méditerranée 2009 wit € 7,70, rood € 8,60 (tot eind mei, daarna een goede euro duurder). Verkrijgbaarheid: www.okhuysen.nl.

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden