Lichtrode wijn!!

Of ik iets wil schrijven over licht rood,

Lichtrood, is dat een onomatopee voor rosé, of is dat een nieuwe marketingtruc voor kleurenblinde twijfel-tafel wijn ? En als lichtrood bestaat, wanneer krijgen we dan licht of donker wit?

Anyway, als het impliceert dat lichtrood ook licht gekoeld kan, dan ben ik het er mee eens, ware het niet dat de associatie met deze vineuze vrienden altijd gepaard gaat met slobber en chips.

Ik ben er echter dol op, op dat lichtrode, en mijmer graag over lichtrood uit de Forez, of een ietwat onderkoelde uit de Loire, en dan uiteraard in passend gezelschap van welriekende worsten, wulps rijpe kaasjes, of uitdagend licht erotiserende artisjokken in truffelvinaigrette.

Geef mij dan maar iedere dag lichtrood!

Jammer dat de artisjokken in onze Jip en Janneke tuin de vorst niet hebben overleefd, we hier meer truffeltappenades hebben met enkel een vermoeden van truffel, iets  waar je nu net GEEN culinaire erectie van krijgt, en de welriekende worsten zo stevig zijn verpakt, dat geen geur je kan verleiden, zo die er al aan zou kleven.

En dan die kaasjes, fnuikend gepasteuriseerd, als een castraat de kaasplank ontsierend, die bekoren niet bij lichtrood.

Nee, geef mij dat lichtrood dan maar bij andijvie, en laten we dat mijmeren maar voor wat het is.

Eric van Veluwen

Geroosterde andijvie met lamsworstjes
4 personen

  • 2 krop andijvie 
  • 300 g gedroogde lamsworstjes 
  • 1 ui 
  • 1 paprika 
  • 2 tenen knoflook 
  • 1 dl olijfolie 
  • 2 eetl azijn 
  • peper en zout 
  • 100 g oude kaas(bij voorkeur komijnekaas) 
  • 100 g boter 

Was de kroppen andijvie en houd ca. 8 mooie bladeren achter de hand voor de garnering.

Blancheer heel kort in gezouten water de 2 kroppen andijvie in zijn geheel, enkel tot ze zijn geslonken.

Dep ze droog op een handdoek en laat ze afkoelen.

Fruit de gesnipperde ui en paprika samen met de geplette knoflook in de olijfolie.

Snijd ze in de lengte door en bestrooi ze met de gefruite ui en paprika.

Bestrooi het geheel met de oude kaas en rol ze strak op als een rollade.

Snijd de worstjes in gelijke stukken en vorm zo samen met de in stukken gesneden andijvie rollade een spiesje, grilleer het geheel in de pan, of liever op houtskool en serveer op de met olie en azijn aangemaakte andijvie bladeren, zo simpel kan lekker eten zijn, oh ja, en natuurlijk met lichtrood erbij.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden