Lieve Lilian

  • Geplaatst op
  • Door Gert-Jan Boone
  • 0
Lieve Lilian

''Het is 14 februari 2016. Hartelijk worden we ontvangen door de gastvrouw en naar onze tafel geleid. "Wat mag ik voor jullie inschenken?" klinkt het vrolijk.''

Valentijnsdag

Voor je het weet is het knusse tafeltje voor mijn neus weggekaapt en zitten we in plaats daarvan aan dat te krappe tafeltje in de kille tocht van de deuropening. Weg romantisch avondje. Weg Valentijn. Dat gaat mij niet gebeuren. Ruim op tijd heb ik een tafel voor twee in ons favoriete restaurant gereserveerd.

Huiswijntje?

Het is 14 februari 2016. Hartelijk worden we ontvangen door de gastvrouw en naar onze tafel geleid. "Wat mag ik voor jullie inschenken?" klinkt het vrolijk. Ons antwoord laat zich raden en de verschillende huiswijnen worden quasi nonchalant opgesomd: "Chardonnay of Sauvignon, Merlot of Cabernet?" Op deze avond der liefde gaan we natuurlijk niet voor de daghap met huiswijn, maar voor haute cuisine met wijn uit de buitencategorie. Dat heeft mijn Valentijn wel verdiend! "Mag ik de wijnkaart van u?" vraag ik zelfverzekerd.

Keuzestress en kredietlimiet

Hier geen geplastificeerd papiertje met naast de huiswijn nog een paar flessen dorstlessend wit en rood, maar een imposant boekwerk wordt aan ons overhandigd. Als eigenwijze liefhebber luister ik maar half naar het advies van de gastvrouw en begin dolenthousiast te bladeren in de wijnencyclopedie. Befaamde streken en grote namen flitsen voorbij en de keuzestress neemt per pagina toe. Ik heb een kredietlimiet op mijn creditcard, wat de keuzevrijheid gelukkig behoorlijk inperkt.

Too good to be true

Op het moment dat ik het niet meer weet en me hopeloos verloren wil overgeven aan de suggestie van de gastvrouw, valt er een inlegvel uit de dikke pil. "Kelderrestanten" staat met sierlijke letters gedrukt op het gerafelde papiertje. Met hernieuwde energie scan ik voor- en achterkant en mijn oog valt op de 1996 Château Lilian Ladouys uit Saint-Estèphe. Een 20 jaar oude Bordeaux voor slechts drie tientjes. If it seems too good to be true...

Geest uit de fles?

Waar is je smartphone als je deze nodig hebt? Vanavond kan ik niet terugvallen op Vivino of Winesearcher. Ik verzamel al mijn moed en vraag voorzichtig aan de gastvrouw of in Lilian nog een beetje leven zit of dat de geest al uit de fles is. "Er is maar één manier om daar achter te komen" antwoordt ze met een knipoog.

Game, set & match

Enkele minuten later verschijnt er een klassieke fles vol kelderstof op de tafel. De wijn zit geruststellend hoog in de hals. Eén tegen nul voor Lilian. De kurk plopt moeiteloos uit de fles. Twee tegen nul voor Lilian. Het twee decennia oude sap kleurt nog onwaarschijnlijk paars-rood alsof het pas gisteren gebotteld is. Drie tegen nul. Dan die eerste geuren en smaken. Game, set & match. Onze avond kan niet meer stuk!

Een gewaarschuwd mens!

Over een krappe week is het 14 februari 2017. Wederom Valentijnsdag, maar ons tafeltje voor twee hebben we niet gereserveerd. Geen plek voor een kinderwagen, dus er zit niets anders op dan te teren op onvergetelijke herinneringen en thuis een flesje uit eigen collectie te ontkurken. Betekent wel dat er dus nog een tafeltje vrij is en dat Lilian staat te popelen om andere stelletjes gelukkig te maken. Valentijnsdag zal nooit meer hetzelfde zijn. En zeg niet dat ik jullie niet heb gewaarschuwd...

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden