Loirewijn (door Onno Kleyn)

Dat heldere, dat opgeruimde, zou dat door die rivier komen? Die knabbelt zich een weg door heel Frankrijk, van de Cevennen naar de oceaan, langs een veel te breed zandig bed waarin hij telkens weer nieuwe aders eet. Een beetje traag, maar altijd goedgemutst glijdt hij langs Orléans en Tours en Saumur. Hij zwaait nog net niet naar de mensen op de kant.

Een vrolijke rivier geeft vrolijke wijnen. Kenmerk: zuur. Ha jasses, roept u dan, zure wijn, die moet ik niet! Nou jawel, hoor. Die moet u wel. Want dit is lekker zuur, droog, knapperig, water in de mond lopend zuur. Zelfs de glorieus zoete wijnen van de Coteaux de Layon en Vouvray zijn zuur en dat is maar goed ook.

In het zonnetje vandaag een spetterende terraswijn, de Sauvignon de Touraine 2010 van de Domaine de la Renaudie (www.colaris.nl, 6,95 euro). Verheffend fris spul met de smaak van een veelbelovende zomerochtend. Er zweemt nog een spoortje koolzuur door dat eventuele vervelende smaakjes, achtergebleven na het uitzitten van kleverige vergaderingen, fijn van de slijmvliezen verwijdert.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden