Mannelijk of vrouwelijk

Voordat een wijnmaker zijn wijn gaat maken, bedenkt hij welke eigenschappen hij graag in zijn wijn wil terugvinden. Op basis daarvan kiest hij de percelen wijngaard, hij bepaalt hoe die wijngaard moet worden onderhouden, welke gist hij gaat gebruiken, wat de temperatuur tijdens de vergisting mag zijn en hoe vaak en hoe lang de wijn wordt overgepompt... Mensen nemen deze beslissingen, maar de natuur, samen met wat goed geluk, bepaalt hoe de wijn uiteindelijk wordt.

Man of vrouw?
Tien jaar geleden werd vooraf bepaald hoe diep de kleur van de wijn moest zijn, en of de wijn veel of weinig tannine moest hebben. Hoe moest de wijn ruiken? Hoe geconcentreerd moest de smaak zijn? Welke wijnvaten worden gebruikt? En hoe duur mocht de wijn worden? Dat is tegenwoordig wel anders. Weet je wat wijnmakers zich nu als eerste afvragen? Ga ik een mannelijke wijn maken of een vrouwelijke wijn? En wat is in 95 procent van de gevallen het antwoord? Je raadt het al: vrouwelijk.

Vrouwen veranderen wijnwereld
In Spanje zijn vrouwen nog niet zo lang geleden wijn écht gaan ontdekken. En langzamerhand veranderen ze de hele wijnwereld. Ze hebben een voorkeur voor pure, fruitige smaken, zachte tannines, zachte afdronk en elegant houtgebruik. En die voorkeur bepaalt welke wijnen de laatste tien jaar zijn worden gemaakt en verhandeld.

Vrouwen proeven beter
Misschien is het iets genetisch, misschien heeft het iets met de kennis van geuren te maken, maar vrouwen zijn beter in wijnproeven dan mannen. Ik zie dat ieder jaar weer op de wijnopleidingen. Dus we kunnen ons verheugen op een toekomst vol vrouwelijke wijnen, vrouwelijk bier en vrouwelijke restaurants.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden