Meeldauw slaat toe

Een kleine tegenvaller. De eerste keer dat ik mijn de druiventrossen in wording kan tonen, zien ze er zo rommelig uit. Dit is het gevolg van wat ik in mijn vorige stukken beschreef: koud, regenachtig weer. De regen, we weten het allemaal, is vochtig en, zoals we ook allemaal weten, vocht zorgt ervoor dat schimmel beter kan groeien.

 

Er zijn twee schimmelziekten die de druiven kunnen aantasten: meeldauw en botrytis. Meeldauw slaat toe als het warm en vochtig is, botrytis gedijt op rijpe druiven als het vochtig weer is. De trossen op de foto zijn dus aangetast door meeldauw.

 

Mijn eigenaar is, alweer, ontzettend bezorgd. Hij is tot nu toe tien procent van de oogst kwijtgeraakt aan de schimmels. Omdat hij biologisch werkt, kan hij alleen maar wat koper op mijn bladeren en druiven spuiten om ons tegen de meeldauw te beschermen. Maar koper werkt alleen maar als het blijft plakken op mijn blaadjes. De ene regenbui na de andere spoelt de koper zo van me af. En als het geregend heeft kunnen de tractoren niet goed door de wijngaarden rijden: ze drukken de grond in elkaar zodat mijn wortels geen lucht meer krijgen. Er kan geen koper meer worden gesproeid totdat de grond droog is...

 

Tien procent van de opbrengst gaat verloren door dit weer. Laten we hopen dat het weer snel omslaat, anders kan ik niet schrijven over hoe mijn druiven rijp worden!
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden