Merlotwijnen, wel of niet?

Even voor de duidelijkheid: ik ben niet degene die op de barricades kruipt om de oorlog tegen de merlot-druif te verklaren. Integendeel, ik ben juist een grote fan van merlot gedomineerde Saint-Emillion's of Pomerols gesitueerd aan de rechter oever van de Gironde.

 

In Italië zijn Ornellaia's 'Masseto', of de 2004 `Messorio`(ook 100% Merlot ) van Le Macchiole in Bolgheri grootste merlotwijnen. Winespectator-journalist James Suckling gaf de 2004 Le Macchiole zelfs 100 (!!) punten. Merlots uit de Bolgheri regio (Toscaanse kust) binden vaak de strijd aan met 's werelds top Merlots: Chateau Petrus, Le Pin, Trotanoy en La Conseillante uit de Pomerol.

 

In de afgelopen drie jaar heb ik regelmatig posts geplaatst betreffende Brunellogate. Producenten uit de Montalcino regio vermengden hun autochtone sangiovese met merlot (ook cabernet en syrah) teneinde hun brunello's 'ronder en soepeler' te maken. Het schandaal werd ontdekt en honderduizenden liters brunello werd gedeclassificeerd tot IGT en zelfs de Amerikaanse markt werd voor enige tijd gesloten.

 

Merlot wordt overal gemaakt. Nieuwe wereld, Voormalig Oost-Europa, Frankrijk, Italië, etcetera. De merlot-druif is altijd goed, evenals zijn witte broer de chardonnay. Kassa!! En juist dit schreeuwt om protest!! Wij zijn klaar met de merlotization in de wijnwereld en willen gewoon autochtone rassen behorend tot hun streek en classificatie. Dat maakt de wijnwereld zo mooi. Ik geniet van een prachtige nebbiolo uit Piemonte, een Syrah uit de Rhone en een Gruner Veltliner uit oostenrijk. Prachtige wijnen. Ik hoef geen chardonnay uit Oostenrijk en zeker geen merlot in Brunello's!!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden