Message in a bottle… Schapenkaas

Waarom zou je nou juist uit Italië een wijn halen die gemaakt is van Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah of Chardonnay vraag ik me vaak af? Er worden prima wijnen van gemaakt hoor, daar niet van, maar het is toch veel spannender en leuker om eens een wijn te drinken die gemaakt is van originele, autochtone druivenrassen? Italië heeft wel meer dan 1000 (!) druivenrassen, waarvan slechts enkele bekendheid genieten. Denk bijvoorbeeld eens aan Refosco, Lagrein of Sagrantino (rood) of Coda di Volpe, Ribolla Gialla, Pecorino of Manzoni (wit)?

 

Een bijna vergeten druivenras
Pecorino is de Italiaanse benaming voor ‘klein schaap’. En dat is ook de eerste associatie die iedereen bij het woord Pecorino heeft, die waanzinnig lekkere Italiaanse schapenkaas. Minder bekend is dat Pecorino ook de naam van een bijna vergeten druivenras is. En of die naam afstamt van het feit dat de tros druiven lijkt op het hoofd van een schaap of dat deze wijn erg lekker is bij Pecorino kaas blijft een goed bewaard Italiaans geheim…

 

De Pecorino kaas vinden we in meerdere delen van midden Italië terug, o.a. Lazio, Umbrië, Toscane, Sardinië, de Marken en de Abruzzen. De Pecorino druiven vinden we in de Abruzzen en de wijnen verschijnen op de markt onder de IGT Terre di Chieti (Indicazione Geografica Tipica, zeg maar 'wijn van de streek').

 

Belangrijker dan dit soort droge informatie is natuurlijk de smaak van zo’n wijn. Van Cantina Frentana proefde ik dé ideale lunchwijn, veel sap (appel, meloen, wat banaan), lichtvoetig, een lichte mineraliteit in de afdronk en het zou geen Italiaan zijn zonder het typische kleine bittertje in de afdronk. Erbij eten dus, en wat mag er dan op die lunchtafel komen…vis, vis en nog eens vis ! Eventueel een salade, witvlees of toch een stukje van die welbekende schapenkaas…?

 

Veel zomers lunchplezier!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden