Met veel woorden weinig zeggen over wijn

Het kiezen van een wijn is zeer moeilijk, er zijn er immers zoveel. Wil je in een restaurant een wijn passend bij een gerecht kiezen, dan is dat nog veel moeilijker. Gelukkig hebben veel restaurants een wijnkaart, variërend van geprint A-4tje tot complete bijbel. Er is niets leukers dan het lezen van een mooie wijnkaart; is er veel variatie, zijn er spannende keuzes gemaakt en hoe zijn de wijnomschrijvingen? Dat laatste is immers veelal een houvast voor de wijndrinker. Toch zijn er veel restaurants die denken dat de wijndrinker gek is. Tenminste, als je de wijnkaart doorneemt. Een wijnbeschrijving dient ter verduidelijking, niet om de gast met een kluitje het riet in te sturen.

De laatste tijd heb ik wat mooie omschrijvingen verzameld, de een nietszeggender dan de ander. Bijvoorbeeld bij restaurant X; “Deze wijn heeft een fijn fruitig aroma. De smaak zet rond in en eindigt fraai droog en aromatisch”. Weet u dan waar ik het over heb? Uiteraard niet, maar de makers van de kaart verwachten dat iedereen weet dat dit een Elzasser Pinot Blanc is. Bij restaurant Y kwam ik een nog betere tegen. “Het is een weelderige, ronde wijn met een lichte kleur en een zeer specifiek bouquet”. Ik heb dan maar drie vragen; Wat is weelderig? Wat is rond? Wat is een specifiek bouquet? Ik mag toch hopen dat iedere wijn lekker en apart is. In dit geval gaat het trouwens om een Bourgogne, mocht u dat niet begrepen hebben. De winnaar van de wedstrijd ‘met-veel-woorden-niets-zeggen-over-wijn’ komt van restaurant Z. “Een laag rendement en velourse taninnes met een zachte afdronk, mooi in evenwicht met de schitterende combinatie tussen vers rood fruit en fijne kruidigheid”. Wat een goede grap over een rode Rhônewijn gemaakt van Syrah en Grenache, vindt u niet?

Zou het niet veel makkelijker zijn om een eerlijke en begrijpelijke wijnomschrijving op de wijnkaart te zetten. Bijvoorbeeld een proefomschrijving van de laatste wijn, die kun je vervangen door het volgende. “Deze wijn gemaakt van Syrah en Grenache heeft tonen van bosbessen, zwarte peper, vanille en hout. Zij heeft zachte tannine en is daardoor zeer soepel, met frisse zuren in de afdronk”. Is dat niet beter te begrijpen en veelzeggender dan wat restaurant Z te vertellen heeft?
Groeten,
Niek 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden