Mijn eerste stap in de Sloveense wijnwereld

Na dit jaar mijn diploma gastronomie en sommelier behaald te hebben was ik op zoek naar een leuke baan in de wijnwereld. Nu ben ik bij toeval terechtgekomen bij Double U Wines in Ede. En we houden ons tot nu toe bezig met Sloveense wijnen. Een nieuwe wereld voor mij en met mij vele anderen!

 

Slovenië is sinds 2004 lid van de Europese Unie en moet daarom met de wijnwetgeving voldoen aan de Europese richtlijnen. In de drie wijngebieden zijn veertien erkende herkomstgebieden. Ongeveer 70 procent van de wijnen is gekwalificeerd als kwaliteitswijn. Voorheen werd gewerkt met gekleurde wijnzegels: landwijnen een zwarte zegel, 
goede wijnen een zilverkleurige zegel en de beste wijnen een goudkleurige zegel. Deze zijn nu niet meer geldig, maar je kunt ze zeker nog wel tegenkomen bij oude wijnen uit Slovenië.

 

We hebben een fantastische lijn genaamd Pullus. De Pullus wijnen worden gemaakt in Noordoost-Slovenië in de regio Stajerskat op een uiteenlopende bodemsamenstelling, voornamelijk bestaand uit kiezels en klei, waarbij de diepere lagen meestal bedekt zijn met een laag mergel.

 

Daarnaast hebben we voor liefhebbers van rosé de ‘Pinky Chick', een rosé uit Slovenië. De Pinky Chick is één van de moderne wijnen van de 800 jaar oude Sloveense wijnkelder ‘Ptujska Klet'. Fantastische geuren, vol fruit en een heerlijk fris mondgevoel! Natuurlijk blijft rosé in de volksmond altijd een zomerdrankje, maar waarom deze rosé niet gebruiken in een wijnarrangement? Gastronomisch leuk en makkelijk inzetbaar. 

 

Ik kan me indenken dat mensen die Sloveense wijnen nog niet kennen er ook niet meteen aan denken om ze op tafel te zetten. Maar dat is echt zonde. We drinken liters Franse en Italiaanse wijnen, maar we willen niet een flesje Pullus Pinot noir 2007 proberen?

 

Warme groet,
Stephanie van Schaik

Reacties

  1. Karin  Castenmiller Karin Castenmiller

    Beste Ans, dat is helaas niet mogelijk. Naar wat voor wijn bent u op zoek? Groeten, Karin | By the Grape.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden