Mijn Kerstwijnen

Ter gelegenheid van de nakende kerstdagen ben ik vandaag weer eens persoonlijk de wijnkelder ingetogen. Héél voorzichtig, leunend op mijn rollator, want mijn nieuwe heup is nog niet echt om mee los te lopen. Wat een genot, om al die trouwe rekken met belegen jongens en meisjes weer te zien, veel van hen reikhalzend om gedronken te worden, sommige (gelukkig weinig) wachtend op het moment dat ik ze ga weggooien omdat ik te lang heb gewacht/ te ziek was. Witte Châteauneuf-du-Pape 1999 bijvoorbeeld.

Heer gemaal had de mand bij zich, ik zocht uit – wat een moment! Tijdens lunch op 25 en het diner op 26 smullen we van mijn favorieten: duif, paddenstoelenbouillon, roquefortflapjes met peer, kreeft, oesters en nog een paar narigheden uit de delicatessenzaak. In Ailko’s mand bevonden zich na ons uitstapje een aantal flessen met een verhaal: Château Gruaud 1995, cadeau voor ons huwelijk dat jaar van het Gilde van Sommeliers. Op de trouwdag stond de oogst nog in de wijngaard, maar begin 1997 kregen we de wijn in natura binnen. We hebben nog een paar flessen. Deze wijn ga ik serveren bij de rosé gebraden duivenborstjes en gestoofde pootjes met linzen en spekjes (mmmm). Ook uit 1995 – ik heb mijn best gedaan in later jaren om bewaarwijnen uit dat mooie jaar te scoren – is de Quinta do Vesuvio Vintage Port voor bij een paar mooie stukken harde kaas en een Savennières Les Roches aux Moines, die bij de salade van coquilles mag schitteren.

Wat een cadeau uit de wijngaard is die wijn! Ik kocht deze bij de producent tijdens een reis met het Gilde van Sommeliers, wat voor mij de wijn een speciale smaak geeft. Ook een reiswijn: Riesling 1997 van Müller-Catoir, een mooi wijnhuis uit de Pfalz. We logeerden in Deidesheim en dronken in mijn herinnering elke dag minstens twee flessen van die hier te weinig bekende, licht wulpse Pfalzer Riesling, Grauburgunder of Weissburgunder. Müller- Catoir maakt hele goeie.

De diepste duik in de kelder maak ik met de Château Gravas 1988, die ik kocht toen ik nog met mijn ex was – sweet wine for a sour memory. Een Sauternes die de tand des tijds heeft doorstaan, komende uit een zeer mooi jaar, die nu echter wel op mag. Deze bitterzoete boodschap uit het verleden komt bij de Roquefortloempiaatjes (!) met peer en gember, een recept uit het nieuwe kookboek van Kaatje.

Kerstmis is voor mij een spirituele tijd. Ik vier met mijn dierbaren de terugkeer van het licht, van de zon. In het hart van de winter, tussen sneeuw en ijs. Met mooie wijnen en hun verhalen, die zich laten lezen als een parallel Kerstverhaal.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden